Kafkasya’da yaprak düşse diasporada fırtına koparmalıyız

0
532

“Xabze Xase” Başkanı Martin Koçesoko’nun
tutuklanması anavatan ve diasporadaki
sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

Kabardey-Balkar “Xabze Xase” adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Martin Koçesoko, “uyuşturucu madde bulundurmak” suçlamasıyla 7 Haziran’da tutuklandı.

Koçesoko, mayıs ayında federalizm sorunlarını tartışmak amacıyla Nalçik’te düzenlenen “Rusya Federasyonu Halkları Demokratik Kongresi” konferansına katılmıştı. Toplantının ardından Xabze Xase web sitesinde “Bölge yönetiminden birisi aileme geldi ve yukarıdan gönderildiğini, faaliyetlerimi yavaşlatmam gerektiğini söyledi” diye açıklama yapan Koçesoko şöyle devam etmişti: “Bu kişiyi şahsen tanıyorum. Onunla tanışırdık. Bu yolu seçmesi benim için sürpriz oldu. Bu nedenle, vurgulamak istiyorum: Anayasaya bağlı hareket ediyorum ve hukukun üstünlüğüne saygı duyuyorum. Kimseden gizlenmiyorum, her zaman göz önündeyim.”

Koçesoko’nun tutuklanması anavatan ve diasporadaki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Türkiye, Rusya, Abhazya, Azerbaycan, İngiltere, Almanya, Gürcistan, Ürdün, Litvanya, Hollanda, Portekiz, Ukrayna, Finlandiya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri’nden birçok gazeteci, tarihçi, kurum, antropolog ve siyaset bilimci, yayımladıkları ortak bildirilerle Koçesoko’nun derhal serbest bırakılmasını talep etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz