“Aracıdan değil arıcıdan alın”

0
768

S.S. Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hatayı Demir, KHK ile işten atılan bir öğretmen. Doğduğu köyde arıcılık yapan Demir, “Pülümür Hemgen Bal”ı ve örgütlenmelerini anlatıyor…

“Çok tanınan bir kooperatif değiliz ama çok güzel şeyler yapıyoruz ve onları sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Kooperatifimiz geçen yaz dönemi içerisinde Pülümür’deki üreticilerimiz, belediyemiz ve Pülümür’ü sevenlerle birlikte bir çalıştay süreciyle başladı. Çalıştayda, üreticilerin sorunları nelerdir, buna biraz kafa yoralım istedik. En önemli sorunlarından birinin örgütlenme ve pazar olduğu ortaya çıktı.

Pülümür arıcılık konusunda önemli bir yer, Türkiye ve dünyada ses getirebilecek bir ilçe; buranın bir kimliği de arıcılık. Yaylalarıyla, doğasıyla çok meşhur. İşte bu tartışmaların sonucunda üreticilerin örgütlendiği bir kooperatif kurduk. 13 kurucu üyemiz vardı. 7 Şubat’ta genel kurul yaptık. Şimdi 25 üyemiz var. Çalışma yöntemimiz de şu: Kooperatifimizin ilkeleri var, bu ilkeleri bütün üreticilerimizle birlikte tartıştık, karar aldık.
Bir ilkemiz şu: Aracıdan değil arıcıdan alın. İstiyoruz ki üreticiden tüketiciye ulaşalım, sizinle olduğu gibi… Bizi yerimizde ziyaret edin, tanıyın, nasıl üretim yaptığımızı görün, anlatın çevrenize. İkincisi; gerçekten ahlaklı ve kaliteli üretim yapmak. Doğaya yaklaşımı tartıştık, doğaya sonsuz bir saygı ve hürmetle yaklaşıyoruz. Temel felsefemiz bu. Bütün ürünlerimizi yıl boyunca kendi üyelerimizden oluşturduğumuz denetleme gruplarıyla denetliyoruz ve bunu üreticilerimizden habersiz yapıyoruz. Hiç kimse bu konuda alınganlık göstermesin ve böyle işlesin istedik. Böylece üreticilerimizin hem sorunlarını dinlemek hem de varsa teknik ve yöntem açısından yanlışlıklarını doğruya çekmek. Aldığımız ilkeler ve kararlar doğrultusunda bu konuda bilgi ve tecrübesi olan üreticilerimiz yanlış yaparlarsa da ürünlerini almayacağımızı deklare etmiştik.

Sağım yaptığımız yer, ürünlerimizi aldığımız ortam hijyenik olmalı, bunda da sıkı bir denetim yaptık ve Ege Üniversitesi’nde yaptırdığımız analizler sonucunda hiçbir üreticimizin ürününde 0.1 dahi şeker çıkmadı. Balın kalitesini gösteren prolin değerleri Türkiye standartlarının çok üstünde.

Petekte kullandığımız mumda da hiçbir kimyasal katkı yok; süzme yaptığımız balımızın mumunu bütün üreticilerimiz eritiyor, kalıp yapıyor, külçe yapıyor ve onları kullanıyor. “Arı ve biz doğanın bir parçasıyız” diyoruz. Pülümür’ü uzun vadede arıcılığın merkezi yapmak, kapalı havza yapmak, gezici arıcılığı sonlandırmak ve göç eden insanlarımızı yeniden üretime teşvik etmek, biat kültüründen kurtulmak ve insanların bu muhteşem doğada sadece üretim yapmasını istiyoruz. Ürünlerimizden almak isteyenler için www.hemgenbal.com adresli web sayfamız var, telefonlarımızdan da arayabilirler. Evinize kargo ile ürünlerimizi ulaştırabiliriz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz