Kamu çalışanlarına “başkanlık sistemi” anketi

0
660

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı’nın tüm kamu çalışanlarına e-Devlet uygulamasıyla kişisel verileri ile birlikte doldurması dayatılan anketle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu. Söz konusu anketin “dünyanın her yerinde fişleme” olarak kayıtlara geçeceğini belirten Çakırözer, kamu çalışanlarının yüzde 84’ünün korku nedeniyle anketi doldurmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı’nın 5.3 milyon kamu görevlisine kişisel verileri ile birlikte zorla doldurtulmak istenen anketle ilgili açıklamalarda bulunan Çakırözer, şunları söyledi: “Anketteki sorular güçler ayılığını, bağımsız yargıyı ortadan kaldırdığı, parlamentoyu etkisizleştirdiği için ‘tek adam yönetimi’ dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgiliydi. Cumhurbaşkanlığı’nın talimatına ve ek uyarılarına karşın kamu çalışanlarının yalnızca yüzde 16’sı tarafından dolduruldu.

Öyle bir korku toplumu yaratıldı ki Cumhurbaşkanlığı forslu anketi kamu çalışanlarının yüzde 84’ü doldurmadı. Dolduran da korkuyor, doldurmayan da. Oturalım düşünelim, bu ülkenin içeride ve dışarıda yönetilemez duruma gelmesinin en önemli sebebini oluşturan tek adam yönetiminin revizyona ihtiyacı var ise bunu kime soralım? Hodri meydan! ‘Sistemde revizyon gerekiyor mu?’ diye, 82 milyona soralım ama korkutmadan, fişlemeden.”

Fişleme

Cumhurbaşkanlığı’nın devlet sisteminin işleyişi ile ilgili sorular sorabileceğini belirten Çakırözer, “Ama bu, yanıt veren kamu çalışanlarının kimliğini ortaya çıkaracak bir biçimde yapılamaz. Bu anketi e-devlet üzerinden yani Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası dâhil tüm kişisel bilgilerin yer aldığı bir platformdan yaparsanız hele de bunu zorunlu tutarsanız bunun adı dünyanın neresinde olursa olsun fişlemedir” ifadelerini kullandı.

Anketi dolduranların ne kadarının gerçek görüşlerini paylaştığının sorgulanması gerektiğini dile getiren Çakırözer, “Bu bir tek adam yönetimidir’ diye kaç memur yazabilir? ‘Güçler ayrılığı ortadan kalktı’ diye kaç bürokrat yazabilir? ‘Yargının bağımsızlığı ortadan kalktı’ diye kaç savcı, kaç yargıç yazabilir? Dolduranların ne kadarı gerçek bilgi verdi sizce? Bakın, ne diyor memurlar: ‘Korktum, gerçek düşüncemi sakladım.’ Peki, neden kaygı duyuyorlar? Çünkü kimlik bilgileriyle girilmesini istiyorsunuz” diye konuştu.

Çakırözer ayrıca toplanan 862 bin 833 kişisel verinin derhal imha edilmesi ve gelecek yıllarda e-devlet üzerinden kimlik bilgileri ile girilen anket yapmaktan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. (sendika.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz