Rusya’da yeni dönem: Kuzey Kafkasya Bakanlığı feshedildi

0
534

Rusya’da Dimitri Medvedev kabinesinin sosyal ve ekonomik alanlarda son dönemdeki bazı başarısızlıkları, hükümeti istifaya, kamuoyunda çok tanınmayan Mihail Mişustin’i ise başbakanlığa taşıdı.

Medvedev, 2012’den bu yana başbakanlık görevini yürütüyordu. Son dönem başbakanlığı öncesinde devlet başkanlığı da yapan Medvedev, 2011’de bir sonraki başkanlık seçiminde aday olmayacağını, bu görev için Putin’i destekleyeceğini açıklamıştı. Düzenlenen seçimlerde Putin tekrar devlet başkanı seçilirken, Medvedev ise başbakan olmuştu.
Putin’in, Federal Mecliste siyasi sisteme yönelik reform talepleri, Medvedev hükümetin istifasının nedenlerinden biri oldu.

Rus parlamentosu ve hükümetinin güçlendirilmesine yönelik yapılacak anayasal değişikliklerin önünü açmak amacıyla yeni kabinenin göreve gelmesi için Medvedev hükümeti istifa etmek zorunda kaldı. Putin, başbakanlıktan istifa eden Dimitri Medvedev’i Güvenlik Konseyi Başkan Vekilliğine atadı.

Putin, anayasal değişikliklerin yapılacağı yeni sisteme geçiş sürecine, teknokrat bir ismi uygun gördü.

Uzun yıllar devlette vergi uzmanı olan ve son 10 yıldır da Rusya Federal Vergi Servisi Başkanlığı görevini yürüten Mihail Mişustin, sürpriz bir şekilde başbakan oldu.

Putin yeni Başbakan Mihail Mişustin’in sunduğu yeni kabineyi onayladı. Dışişleri, Savunma, Maliye, İçişleri ve Enerji Bakanları koltuğunu korudu. Kuzey Kafkasya Bakanlığı feshedildi, işlevleri Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na devredildi.

Daha önce Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından yönetilen Devlet Mülkiyet Yönetimi Federal Ajansı da yeni kararnameyle Maliye Bakanlığı’na geçti.
Devlet Başkanı Putin yeni kabineyi “çok dengeli ve ciddi biçimde yenilenmiş” şeklinde tanımladı.

Bir yandan Putin’in ‘2. Perestroyka’ planladığı yorumu yapılırken, diğer yandan Rus liderin devlet başkanı olmasa bile ipleri elinde tutacağı fiili bir ‘Politbüro modeli’ düşündüğü iddiaları da gündeme taşındı.

King’s College London’ın Rusya Enstitüsü Başkanı Sam Green, şu anda devletin üst kademelerinde bulunanların 2024 yılından sonra güçlerini korumak için önümüzdeki dönemde “Duma, Devlet Konseyi ve Putin üçgeninde aynı anda üç farklı satranç maçı yapmaları gerekeceğini” söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz