Birleşmiş Milletler Göç Örgütü’nün açıkladığı Küresel Eğilimler Raporu’na göre 2019 yılı sonu itibarıyla dünyada 79.5 milyon kişi zorla yerinden edildi.
Ulusal ve uluslararası kuruluşlarca yapılan araştırmaların hemen hepsi, mülteciler için hayatın giderek daha zor hale geldiğini ortaya koyuyor.
Türkiye’de ise yüzde 92’si Suriyeli olmak üzere toplam 3.9 milyon yerinden edilmiş kişi yaşıyor.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de evlerini terk etmek zorunda kalmış yaklaşık 3.6 milyon Suriyeli göçmen bulunuyor ve bunların 1.6 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Geçim sıkıntısı, yoksulluk, eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar yaşayan mülteciler, koronavirüs salgını sürecinden de en çok etkilenen dezavantajlı gruplar arasında…
Exodus Sergisi
Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa ve ABD kentlerini gezmesi iptal edilen Exodus Fotoğraf Sergisi, “Dünya Mülteci Günü” olan 20 Haziran’da online olarak açıldı. Merkezi Kuala Lumpur’da bulunan sanat ve kültür ajansı Visioncy tarafından organize edilen, küratörlüğünü ajansın yöneticisi Patrice Vallette’in yaptığı sergide, dünyanın farklı bölgelerinde mültecilerin tehlikeli yolculuklarında 10’dan fazla foto muhabirinin çektiği kareler yer alıyor.
Sergi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşların yanı sıra Global İletişim Ortağı olduğu Exodus-Deja vu projesi çerçevesinde hayata geçirildi.
İlk Exodus sergisi, 2016 yılında Kuala Lumpur’da açılmış, bunu Bangkok, Chiang Mai, Ankara ve İstanbul’daki sergiler takip etmişti.
Sergi fotoğrafları için:
www.exodus-dejavu.com