Bilimsel uyarı: Ya İstanbul ya kanal

0
1545

Tartışmalı proje Kanal İstanbul’a ilişkin “Kanal İstanbul Çok Disiplinli Değerlendirme” kitabı çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş. tarafından çıkarılan kitap için 17 farklı disiplinden 29 bilim insanı çalıştı. Kitabın editörlüğünü Prof. Dr. Derin Orhon, Prof. Dr. Seval Sözen ve Prof. Dr. Naci Görür yaptı.
Çarpıcı verilerin de yer aldığı kitapta projeyi ekolojik açıdan değerlendiren Prof. Dr. Doğanay Tolunay projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda kesilecek ağaç sayısının eksik hesaplandığına dikkat çekti. Tolunay projenin ÇED raporunda kesilecek ağaç sayısının 200 bin 878 olarak hesaplandığını ancak bu sayının genç ağaçlarla birlikte 394 bini bulduğunu anlattı.
Kitabın ‘Kanalın İstanbul ve çevresine Ölümcül Etkileri’ bölümünü Prof. Dr. Derin Orhon ve Prof. Dr. Seval Sözen yazdı. Çalışmanın giriş bölümünde “Ayrıntılı bir inceleme, ÇED raporunda önemli çevresel konuların ya göz ardı edildiğini ya da yanlış değerlendirildiğini açıkça ortaya koymaktadır. ÇED Raporu, çevre tahribatına yol açacak en az 10 önemli sakınca dolayısıyla hemen reddedilmesi gerekirken, kanal yapımına olumlu görüş belirtilmiş ve ÇED bu şekliyle onaylanmıştır” ifadeleri kullanıldı ve bölümün sonunda ‘ya İstanbul ya Kanal’ denildi. Prof. Dr. Doğanay Tolunay da “Kanal İstanbul’un Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi” bölümünü hazırladı. “Ormansızlaşma” bölümünde proje alanında Türkiye’nin en sıkı koruma statüsüne sahip bir muhafaza ormanı yer aldığına dikkat çeken Tolunay proje nedeniyle 287 hektar muhafaza ormanı kaybedileceğine dikkat çekti. Tolunay proje çalışma alanında kesilecek orman alanı miktarının 420,6 hektar olarak açıklandığını anımsatarak ÇED raporunda kesilecek ağaç sayılarının eksik hesaplandığını vurguladı. (Cumhuriyet)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz