‘Sokaktayız, isyandayız’

0
771

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar, Türkiye’nin dört bir yanında sokaktaydı.

İstanbul’da ise 25 Kasım Taksim İnisiyatifi’nin çağrısıyla Taksim’de, 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de eylemler düzenlendi. İki yerde de polis engeli ile karşılaşan kadınlar sonunda barikatları aşarak eylemlerini gerçekleştirdi.

Tünel Meydanı’nda toplanan kadınlar “Öfkemiz sarsın dünyayı” pankartı arkasında sloganlarla eylem yaptı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınların karşısına polis barikatı kuruldu. “Ne Taksim Meydanı’nı ne de bu diyarı terk etmiyoruz!” diyen kadınların kararlılığı sonucu polis barikatı 4 kez geri çekilmek zorunda kaldı.

“Meydanları terk etmiyoruz”

Eylemde “Şu üzerine bastığımız taşlar, boylu boyunca uzanan güzelim binalar yıllardır kadınların adımlarına, sesine tanıklık etti. Beyaz yazmalı Cumartesi Annelerini de gördü, rengârenk 8 Mart’ları, kararlı 25 Kasım’ları da. Şimdi bize diyorlar ki bu diyardan gidin nereye giderseniz oraya gidin. Gidiyor muyuz kadınlar? Meydanları, sokakları terk ediyor muyuz? Bir meydan değil yalnız derdimiz dünyayı istiyoruz dünyayı. Özgürce dans edeceğimiz bir dünya yaratacağız isyan ede ede. Sevgilimizi korkmadan öpeceğimiz bir dünya yaratacağız isyan ede ede” diyerek Taksim’de olmanın önemine vurgu yapıldı.

“Dünyanın her yerinde ayaktayız”

Kadıköy’de farklı noktalarda toplanan kadınlar, “Jin jiyan azadi”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganları ve öldürülen kadınların fotoğraflarıyla farklı yollardan İskele Meydanı’na doğru yürüyüş başlattı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Polonya’da kürtaj yasağı girişimlerine karşı direnişimizle, Şili’de cezasızlık politikalarını yargılayan Las Tesis eylemlerimizle, Meksika’da erkek şiddeti faillerinin korunmasına karşı adliyeleri ateşe veren ‘Ne unuturuz ne affederiz’ irademizle, Rojava’da kadın düşmanı IŞİD’in yıkımına karşı eşit ve özgür bir yaşamı örgütleyişimizle, aileyi kutsayan üreme politikalarıyla hayatımız ve bedenimiz üzerindeki özerkliğimize yönelik saldırılara karşı dünyanın her yerinde ayaktayız!”

“Erkek devlet şiddeti ve saldırıları pandemiyle birlikte katlanarak arttı. Kadınları şiddet ve cinayet riskiyle en çok baş başa kaldıkları evlere, hiçbir devlet koruması olmadan, hiçbir acil önlem-eylem planı hazırlamadan kapatmaya çalıştılar.”

“Gerici diyanet fetvalarıyla şiddeti, homofobiyi ve transfobiyi meşrulaştırmaya çalıştılar. Kamusal alanda erkekler, bekçiler ve polislerle üzerimizde ahlakçı denetim aygıtları kurmaya çalıştılar. Önümüze ısrarla sürdükleri yasa tasarılarıyla çocuk istismarını meşrulaştırmaya ve failleri aklamaya çalıştılar.”

“Kayyumlarla kadın kurumlarını ve merkezlerini kapatarak, eşbaşkanlığı hedef alarak onlarca yıllık mücadeleyle kazandıklarımızı gasp etmeye çalıştılar.”

“Yaşamlarımızın güvencesi biziz”

“Kazanımlarımızın, haklarımızın, yaşamlarımızın güvencesi biziz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye nasıl izin vermediysek, gerçek anlamda uygulanmasını da mücadelemizle sağlayacağız.”

“Ne virüs riskiyle birlikte esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerine mecbur bırakılmak ne de ev işleri ve bakım emeği yükünün altına itilmek istiyoruz. Bizler eşit ücret, güvenceli çalışma, pandemi koşullarına uygun bilimsel tedbirlerin alındığı, çocuk ve yaşlı bakımının devlet güvencesinde olduğu, sosyal haklarımıza erişebildiğimiz bir yaşam istiyoruz.”

“Barış içinde yaşamayı istiyoruz”

“Bizler erkek şiddetinin devlet güvencesinden çıkartılmasını ve faillerin yargılanmasını, şiddete karşı önlem ve koruma politikalarıyla devlet sorumluluğunun yerine getirilmesini istiyoruz. Bizler daimi savaş politikalarının terk edilmesini ve barış içinde yaşamayı istiyoruz.”

“Ucuz, esnek ve kayıt dışı şekilde en güvencesiz işlerde çalıştırılan, kimsenin yapmak istemediği bakım işlerini üstlenen, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle sokakta, iş yerlerinde her daim şiddete açık bırakılan göçmen kadınlar yok sayılmak değil eşit, özgür ve insanca yaşamak istiyor!”

“LGBTİ+’lar ve her türlü kimlik ve yönelimdeki kadınlar ayrımcılık, nefret ve şiddetten uzak; eşit ve özgür bir yaşam istiyor!”

“Sesimiz yankılansın: Haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için erkek-devlet şiddetine karşı birlikteyiz, sokaktayız, isyandayız!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz