Çevre kirliliğinde pandemi etkisi

0
1175

Yeni tip koronavirüs salgınıyla çevre kirliliğine yeni aktörler eklendi. Tedbirler kapsamında gündelik yaşamın ayrılmaz parçası haline gelen maskeler, vahşi yaşam için ölümcül tehlike saçıyor. Kuşlardan deniz canlılarına kadar tüm hayvanların hayatı çevreye saçılmış tek kullanımlık koruyucu ekipmanlar nedeniyle risk altında.

Koronavirüsle mücadele ve hastalıktan korunmada insanoğlunun en önemli savunma gereçlerinden maskeler, eldivenler, koruyucu önlükler ve dezenfektan sıvıların plastik şişeleri, dünya genelinde giderek büyüyen bir çevre sorununa dönüşüyor. Pandeminin ardından tüm dünyada sokaklar, parklar, bahçeler hatta denizler maske ve eldivenlerle doldu taştı.

Uluslararası hayvan hakları örgütü PETA, konuya dikkat çekmek için bir açıklama yaparak, koruyucu malzemelerin doğada yok olmasının yüzlerce yıl sürebileceğini hatırlatarak “Onları çevreye attığımızda gezegenimizi paylaştığımız hayvanlara da zarar veriyor” ifadelerine yer verdi.

Okyanuslarda 1.5 milyardan fazla maske bulundu

Vahşi doğa ve şehir yaşamındaki hayvanların yanı sıra, sualtında yaşayan canlılar da insanlığın çevre duyarsızlığından nasibini alanlar arasında.
Çevre örgütü OceansAsia, pandemi başladığından beri, son bir yılda okyanuslara 1.5 milyardan fazla maske bulunduğunu ve bu yaklaşık 6.200 tonluk plastik kirliliğine neden olduğunu açıkladı.

Besin zincirine girerek tüm ekosistemleri bozuyor

ABD merkezli çevre örgütü Ocean Conservancy’nden bilim insanı George Leonard, maskelerin ve eldivenlerin özellikle deniz canlıları için sorun yarattığını söyledi. AFP’ye konuşan Leonard, “Bu plastikler çevreye atıldığında gittikçe küçülen parçacıklara dönüşüyorlar. Bu parçacıklar daha sonra besin zincirine girerek tüm ekosistemleri bozuyor” dedi.

OceansAsia ise hükümetleri çöp atma cezalarını artırmaya ve yıkanabilir maske kullanımını teşvik etmeye çağırdı. (Sputnik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz