İklim krizi büyüyor

0
1328

2020’nin iklim krizi bağlantılı felaketlerini derleyen Greenpeace 350 bin kişinin öldüğünü, en az 17 milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Karbondioksit miktarı

“Hawai’de bulunan Mauna Loa Rasathanesi’nin çaldığı çanlar, iklim krizine dair kötü haberleri duyurdu” denilen açıklamada atmosferdeki karbondioksit miktarının mayıs ayında 417 ppm (milyonda bir birim) ile en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. 2020’deki aşırı hava olaylarının katlanarak gezegendeki yaşamı tehlikeye atmaması için bu değerin 350 ppm’yi geçmemesi gerekiyordu.

Yangınlarda artış

Birgün’ün haberine göre, Amerika’da günler süren yangınların hatırlatıldığı açıklamada, hava koşullarına bağlı yangın olasılıklarının yüzde 30 yükseldiği aktarıldı.

Ayrıca, 2020’de Afrika ve Asya’da aşırı yağışlar, Sudan, Pakistan, Japonya, Çin ve Hindistan’ın ülke tarihlerinin yıkımı en büyük ve maliyeti en yüksek sel felaketlerinden bazılarını beraberinde getirdi. Nil ve Nijer nehirleri rekor yükseklik seviyelerine ulaştı.

Sıcaklık rekorları

Öte yandan 2020 sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir yıl oldu. Soğuk ve sert iklimi ile bildiğimiz Sibirya’da da olağan dışı sıcaklık ortalamaları gerçekleşti.

Kum fırtınaları

İlk kez Anadolu topraklarında kum fırtınası tecrübe edildi. Büyükçekmece’de, Karaburun’da gün içinde birden fazla hortum meydana geldi.
Greenpeace açıklamasında ayrıca 2020’de iklim krizinin küresel faturasının yaklaşık 145 milyar dolar olarak tahmin edildiği aktarıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz