Oset şeref yasası

0
1187

(Алайнаджы Кад æмæ Намыс)

  1. Her zaman ve her yerde hatırlayın: Eski ve asil bir halkın soyundansınız ve bu nedenle değersiz bir eylem hakkına sahip değilsiniz.
  2. Halkınızın ve bölgenizin tarihini bilin ve onurlandırın: bu bilgi ruhunuzu güçlendirecek, ruhunuzu yüceltecek ve hayatın zor anlarında size güç verecektir.
  3. Kendinizi bir Oset (Alan) olarak görüyorsanız, halkınızın dilini, geleneklerini ve kültürünü inceleyin ve öğrenin.
  4. Fiziksel ve ruhsal gelişiminiz üzerinde sürekli çalışın. Büyük atalarınıza layık olmak için sağlığınızı ve vücudunuzu durmaksızın güçlendirin.
  5. Klanınızın kurucusundan gelen soyunuzu bilin ve onurlandırın. Büyüklerinize ve her şeyden önce size hayat veren anne babanıza saygı gösterin ve onurlandırın.
  6. Atalarınızın en yüksek emri olarak, gerçeği özümseyin: Alanların büyüklüğü asla zenginlikle ölçülmemiştir, sadece Anavatan’a adanan cesaret ve emeğin ölçüsü ile ölçülmüştür.
  7. Hayatta yaptığınız iyi ve kötü her şeyin size yüz katıyla geri döneceğini her zaman hatırlayın.
  8. Sohbette daha çok dinleyin, daha az konuşun ve asla övünmeyin. İnsanların arasında sizden daha zeki, daha deneyimli ve daha güçlü birçok insan olduğunu unutmayın.
  9. Tartışmalardan ve skandallardan kaçının. Bir aptalla tartışırsanız siz de aptalca sözler etmek durumuna düşersiniz, zeki bir muhatabı dinlemek çok daha yararlıdır.
  10. Osetya’yı defalarca mahveden, en iyinin siz olduğunuzu düşünmekten uzaklaşın. Anavatanınızı seviyorsanız, bunu eylemlerinizle kanıtlayın ve başkalarının haysiyetini de tahkir etmeyin.
  11. Yiyecek ve içecek konusunda ölçülü olun: bu Alan etiğinin en önemli gerekliliklerinden biridir. Kutlamalar ve anmalar asla oburluk ve sarhoşluk için bir neden değildir. Bir saatten fazla süren anma şölenleri, merhumun anısına hakarettir.
  12. Evleneceğiniz eşinizi sadece yüz ve vücut güzelliğine bakarak değil, soyuna ve aile geleneklerine bağlılığına, onuruna düşkünlüğüne ve zekasına bakarak seçiniz.
  13. Asla kimsenin ulusal veya dini duygularını kırmayın. Her millet Tanrı’nın bir armağanıdır, bunu her zaman hatırlayın.
  14. Onurlu ve dürüst ol. Alan halkının gururlu, gerçek bir evladıysanız, ne açlık, ne soğuk ne de ölüm korkusu ruhunuzu kırmamalıdır.
  15. Ölümden daha çok bu Şeref Kurallarını ihlal etmekten korkun, Tanrı sizi aşağılanmaktan ve utançtan korusun.

Iştır Xuısaw, Alanya’yı yoksulluktan ve utançtan korusun!

 

  1. Xatagov ve T. Tsomaev tarafından hazırlanmıştır (1994).

 

Çeviri: Atsætı Ufuk Güneş

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz