İkizdereliler doğa katliamına karşı direnişi sürdürüyor

0
1179

Cengiz Holding tarafından Rize’nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi’nde açılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının direnişi devam ediyor.

21 Nisan 2021 sabahı iş makinelerinin köye gelmesiyle direnişe başlayan köylüler kimi zaman iş makinalarının önünde, kimi zaman ağaçlara çıkarak, kimi zaman da pasif direnişlerle mücadelelerini sürdürüyor.

Taş ocağına karşı mücadele eden köylülerin evlerinde aramalar yapılırken, “Sokağa çıkma yasağı” bahanesiyle ceza kesiliyor.

İkizdere Dernekleri Federasyonu (İDEF) Başkan Yardımcısı İsmet Ekşi, talanı durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Güvenlik güçlerinin kışkırtmaları ve engellemeleri direnişimize zarar veremez. Sadece Türkiye’den değil, dünyadan büyük destek alıyoruz. Bu da bizi daha da motive ediyor. UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadiden 53. sırada olan ve SİT alanı olarak tescillenen vadimizde taş ocaklarının açılması, yöremizi kalkındırmayacağı gibi, turizm ve tarım faaliyetleri açısından geri götürecektir. O yüzden doğamızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz. Bundan dolayı bir eylem çağrısında bulunduk. Bu talanı durdurana kadar mücadelemiz sürecek.”

Doğal sit alanı

Cengiz Holding’in açmak istediği taş ocağı, doğal sit alanı olan İkizdere-İşkence Vadisi’nde yer alıyor. Vadi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Termal ve Kış Turizmi Yeni Destinasyonu” olarak belirlenmiş durumda. Yörede bir yandan da bakanlık tarafından “örnek yayla” modeli uygulanacak.

Dolayısıyla bölge hem örnek yayla hem doğal sit alanı hem de turizm alanı olarak geçiyor. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya Yaylaları ve Ovit sınırları da İkizdere içinde yer alıyor.

İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma dayalı. Başlıca tarım ürünleri çay ve patates ancak az miktarda kivi, mısır, armut ve fındık da yetiştiriliyor. Yaylacılık metoduyla sığır ve koyun beslenirken arıcılık da bölgedeki bir diğer geçim kaynağı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz