‘Bizi değil, sevdiklerimizi kaybedenleri yargılayın’

0
553

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormaya devam ediyor. Cumartesi Anneleri’nin 851. hafta basın açıklaması 17 Temmuz’da çevrimiçi olarak gerçekleşti.

700.haftadaki eylemlerinden dolayı yargılanan Cumartesi Anneleri, yapılan yargılamaya tepki gösterdi.

 

“Evrensel hukukun gereğini yapın”

Basın açıklamasında ilk olarak, Gazi Mahallesi olayları sonrası gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve daha sonra cesedi bulunan öğretmen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak söz aldı. Ocak, “Gözaltına kaybedilen insanlarımız için sürdürdüğümüz hakikat ve adalet arayışımızın 851. haftasındayız.

Cumartesi Anneleri, insanları ve destekçileri hakkında açılan davanın ikinci duruşması 12 Temmuz’da Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Evrensel hukukun gereğini yapın, bizi değil sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri ve kaybetme iklimini yaratanları yargılayın” dedi.

 

“Mahkeme heyetinin tarafsızlığı kuşkulu, güvenimizi zedeledi”

Ocak’ın ardından davaya ilişkin gelişmeleri aktarmak için söz alan avukat Metin İriz, annelerin ve oturma eylemini destekleyenlerin yargılandığı dava sırasında yaşananları anlattı.

Mahkeme hâkiminin yargılama esnasındaki tavırları dolayısıyla tarafsız yargılama konusunda kuşku doğduğunu söyleyen İriz, “Mahkeme hâkiminin yargılama esnasında yargılananlara sorduğu sorular, yargılananların taleplerine yönelik gösterdiği tepkiler, usullere aykırı bir şekilde savcının görüşünü almadan reddetmesi gibi bir dizi tutum ve davranışları nedeniyle tarafsızlığını yitirdiği kuşkusu yarattı. Böyle bir kanaat oluştu. Mahkemenin başından beri gösterdiği tutumlar nedeniyle güvenimizi zedelemiştir” diye konuştu.

 

Utanç davası

İriz’in ardından Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren söz aldı. Diyarbakır Barosu’nun, son kırk yılda yaşanan zorla kaybettirmelere yönelik vermiş olduğu onurlu mücadelede, Cumartesi Anneleri’nin yanında olduklarını ve her türlü hukuki desteği esirgemeyeceklerini vurgulayan Eren, “699 hafta boyunca barışçıl şekilde yürütülen bu etkinliğin siyasi iktidar tarafından yasaklanmış olmasını bir kez daha kınıyorum.

700.haftanızda yaptığınız etkinlikten dolayı başlatılan soruşturmayı ve açılan davayı hukuk düzeni açısından bir utanç davası olarak görmekteyim” dedi.

 

“Sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerimizi sanık kürsüsüne bıraktık”

851.Hafta’nın basın açıklamasını Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Tosun sözlerine, “Bizi değil sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri ve bu iklimi yaratanları yargılayın” diyerek başladı ve konuşmasını sürdürdü:

“Devletin ağır baskısı ve şiddetiyle karşı karşıya kaldığımız zamanlar oldu. Sadece bizler değil yeri geldi ellerimizdeki karanfillerimiz bile suç unsuru yapılıp gözaltına alındı. 700. haftamızda Galatasaray’daki buluşmamız İçişleri Bakanı’nın talimatıyla yasaklandı. ‘Beni bul anne’ demek suç sayıldı ve dava açıldı.

Galatasaray’daki barışçıl buluşmalarımız şimdi yargılanıyor. Davamızın duruşmalarında sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerimizi sanık kürsüsüne bıraktık.

Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz.” (sendika.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz