‘Küstah suiistimaller devam edecek’

0
523
Çeçen-İnguşların arşivlerdeki sergüzeştiÇeçen-İnguşların arşivlerdeki sergüzeşti

 

Rusya Federasyonu (RF) Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çeçenya lideri Ramzan Kadirov’a bir dönem daha başkanlığa devam etmesi için eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olması gerektiğini söyledi ve “Sizin yönetiminiz sayesinde Çeçenya, RF’nin en güvenli bölgelerinden biri haline geldi” diyerek seçimlerde şans diledi. Aslında Kadirov’un şansa ihtiyacı yok. Çünkü Kremlin’in teşviki sayesinde Kadirov’un yeniden seçileceği önceden bilinen bir sonuç; Çeçenya’daki korku iklimi zaten özgür ve adil seçime olanak sağlamıyor.

Bu gelişmeler şaşırtıcı değil. Kadirov’un Kremlin desteğiyle 10 yılı aşkın zamandır süren saltanatında her türlü muhalefet insafsızca yok edildi. Kadirov’un fiili idaresi altındaki kolluk kuvvetlerinin uyguladığı halkın önünde aşağılama, zorla kaybedilme ve yargısız infazlarla korkunç işkence davaları hiçbir zaman etkin bir şekilde soruşturulmadı. Kremlin, Çeçen yetkililer tarafından işlenmiş suçları örtbas ediyor.

Putin’in Çeçenya’yı ülkedeki en güvenli yerlerden biri olarak tanımlamasında müstehzi bir yan var. Haziran ayında aile içi şiddetten kaçan genç bir kadının polis tarafından yakalanarak zorla evine götürüldüğüne dair çarpıcı haberler vardı. Yetkililer, kadını yerel bir televizyon kanalında teşhir etti.

Nisan ayında ise Rusya’nın kuzeyindeki bir kasabanın emniyet güçleriyle işbirliği yapan Çeçenya güvenlik güçleri, sansasyonel bir işkence soruşturmasının kilit tanığını avukatının gözü önünde kaçırdı. İki gün sonra, tanığın Çeçenya’daki bir hapishanede olduğu ve avukatını reddettiğini beyan ettiği ortaya çıktı.

Şubat ayı içinde Çeçenya polisi işkence nedeniyle Rusya’nın başka bir bölgesine kaçmak zorunda kalan iki genç blog yazarını gözaltına aldı. Şu anda terörizm ve polise işkence suçlaması yapma iddialarıyla hapishanedeler, bu suçlama iddiaları ise tamamen uydurma…

Eylül 2020’de sosyal medyada yayınlanan bir videoda, 19 yaşındaki bir gencin Çeçenya hükümeti ile ilgili yalan iddialarda bulunduğu için bir şişenin üzerine oturmaya zorlandığını gösteren görüntüler vardı. O genç zorla kaybedildi ve onun içine düşürüldüğü müşkül durum tüm Çeçenlere sert bir uyarı oldu.

Tüm bunlar, küstah bir suiistimalin yakın geçmişteki tekrarları… Cezasızlık iklimi yaratan Moskova, bu kanunsuzluk ve şiddetten sorumludur. Kadirov’a bir dönem daha kalmasını söyleyen Rusya’nın cumhurbaşkanı, gelecekte adalet ya da hukukun egemen olmasıyla ilgili bir planı olmadığına dair bir başka mesajı Çeçenya sakinlerine iletiyor. (hrw.org)

 

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz