13. Hrant Dink Ödülü

0
558

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün bu yılki sahipleri,  

Mor Çatı Derneği’nin kurucularından Canan Arın ve Filipinli gazeteci Maria Ressa oldu. 

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün 13.sü, 15 Eylül Çarşamba akşamı çevrimiçi yayımlanan bir törenle sahiplerini buldu. 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda gerçekleştirilen törende, vakıf adına izleyicileri karşılama mesajını Rakel Dink iletti. 

Defne Kayalar’ın Türkçe, Esra Dermancıoğlu’nun İngilizce sunuculuğu üstlendiği yayına Mahir Günşiray da sesiyle destek verdi.  

Yayın sırasında Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında insan hakları, cinsiyetçilik ve ırkçılık karşıtı mücadele, iklim krizi gibi pek çok konuda yıl boyunca yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutan kişi ve kurumlar, 2021 yılının ‘Işıklar’ı olarak tanıtıldı.  

Vakfın açıklamasında Canan Arın’ın Türkiye’de kadına yönelik şiddete karşı ısrarla, tarafsız, siyasi kutuplaşmalardan bağımsız, bilimsel çalışmalara ve verilere dayanarak hukuk çerçevesinde sürdürdüğü kaydedildi. 

Ödül sahibi Arın, “Bu kadar canavarlığın içinde, bu kadar korkunç bir tabloda insanın içini açan, insanı yüreklendiren tek olay kadın direnişi ve dayanışması” ifadesini kullandı. 

Gazeteci Maria Ressa ise şunları kaydetti: “Yolumuzdan şaşmamamız gerekiyor. İnsanlar bazen naif veya aptal olduğunuzu söyleyebilir. Bizim için de öyle diyorlar ama değiliz.” 

Bu yılın jüri üyeleri şu isimlerden oluşmuştu: Emin Alper, Rakel Dink, Tanıl Bora, Mozn Hassan, Şafak Pavey, Osman Kavala, Füsun Üstel, Robert Guediguian, Moly Melching ve Viviana Krsticevic. 

Ezhel’in geceye özel yaptığı ‘Mayrig’ (Anne) şarkısını ilk kez seslendirdiği törende Pervin Chakar, Vahagn Hayrapetyan, Gohar Hovhannisyan, Kamarama, Nazan Öncel, Ayta Sözeri, Ertan Tekin, Arto Tunçboyacıyan, Tmbata Kharberd Özel Gereksinimli Çocuklar Evi Etnik Müzik Grubu Tsakhruk, Yerevan Saxophone Quartet, Wood Winds Project de performanslarıyla yer aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz