AİHM kararı

0
636

İnsan hakları savunucusu Natalya Estemirova cinayeti ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 31 Ağustos 2021’de aldığı kararda, suçun düzgün soruşturulması konusunda yetersiz kalındığına, yetkililerin cinayetten sorumlu olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadığına ve Estemirova’nın akrabalarına 20 bin avro tazminat ödenmesine hükmedildi. 

15 Temmuz 2009 sabahı evinin önünden kaçırılan, öğleden sonra cansız bedenine ulaşılan, Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin Grozni temsilcisi Estemirova’nın katledilmesiyle ilgili alınan AİHM kararı değerlendiren Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Yardımcısı Denis Krivosheev şu açıklamayı yaptı:  

“Bu karar, Natalya Estemirova cinayeti faillerinin cezasız kaldığını ve Rus yetkililerin alaycı sessizliğini ortaya koyuyor. Yetkililer, Natalya’nın öldürülmesinin ardından geçen 12 yıl içinde failleri tespit edip yargı önüne çıkarmadıkları gibi Çeçenya’daki diğer insan hakları savunucuları aynı tehlikelere maruz kalıp, saldırı ve tehdide uğradığında da hep sessiz ve kayıtsız kaldı. 

2009’dan sonra Çeçenya’da insan haklarına yönelik saldırılar yoğunlaştı ve sivil toplum, Çeçen yetkililer tarafından sistematik olarak bastırıldı. Natalya’nın Memorial’daki meslektaşları ölüm tehditleri, keyfi tutuklamalar ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Birçok gazeteci ve aktivist sürgüne zorlandı. Çok sayıda insan zorla kaybedildi. Rus yetkililerin eylemsizliği, suiistimale devam etmek ve konuşmaya cesaret eden herkesi susturmak konusunda Çeçenya liderliğine sınırsız bir yetki verdi. 

Natalya Estemirova, Çeçenya’da işlenen korkunç insan hakları ihlallerini belgelemek ve açığa çıkarmak için durmaksızın çalışması yüzünden hayatını kaybetti. Bu alçak cinayet, etkin ve tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, arkasındaki herkes bulunup adalete teslim edilmelidir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Birliği ve Rusya’nın ikili ortakları, Rusya’yı bu bağlayıcı kararı tam olarak uygulamaya zorlamak konusunda tüm fırsatları değerlendirmelidir. Bağlayıcı karar şu anki haliyle Natalya Estemirova ve ailesinin hakkı olan adalet ve gerçeğin bir adım gerisinde kalacaktır.” 

  

Haber: Serap Canbek 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz