Anadilini uygulamaya taşıdı

0
548

Grozni’de yaşayan 13 yaşındaki Abdul Halim Ckaev, Çeçence öğrenmek ya da bilgilerini sınamak isteyenler için bir mobil uygulama oluşturdu. Uygulama iki bölümden oluşuyor: Oyun ve sözlük. 

“Üstün Yetenekli Çocuklar Merkezi”nde İngilizce eğitim gören ve çocuklar için Grozni’de açılan Python IT-Cube program eğitimi kurslarına katılan Ckaev, ders sırasında komik bir test uygulaması hazırlamış. Ckaev’in öğretmeni Cebrail Magomadov, akıllı telefonlar için İngilizce olarak benzer bir uygulama hazırlamasını önermiş. 

Ckaev ise Çeçencenin tehlike altındaki diller listesinde olduğunu düşünerek Çeçence bir uygulama hazırlamaya karar vermiş. Ckaev’in çalışmaları yaklaşık bir ay sürmüş, grafik tasarım konusunda 10 yaşındaki kız kardeşinden destek almış. 

Uygulamanın oyun modunda, fotoğraftaki nesnenin Çeçence adını yazmanız isteniyor, yanlış cevap verildiğinde Ckaev’in sesini duyuyorsunuz: “Yanlış bilgi”. Uygulamanın bu modunda az da olsa Çeçence biliyor olmanız gerekiyor.  

Sözlük modunda ise 1.694 sözcük yüklü. Kelimelerin tercüme ya da tekil-çoğul hallerini görebiliyorsunuz. Bazı kelimelerin özlü sözlerde kullanılmış örnekleri de eklenmiş. Eğitimciler, 13 yaşındaki bir çocuğun bu kadar kısa sürede böylesine zengin bir veritabanı oluşturmasına hayret ediyor. 

Uygulama, platformlara yüklendiğinde ücretsiz olacak ama dileyenler, Ckaev’e katkı sunabilecek. Yaşı tutmasa da bankalar ona şimdiden kredi kartı çıkarmış. 

Ckaev’in hazırladığı uygulama, “Tüm Rusya” yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Rusça, İngilizce, Çeçence ve İspanyolca olmak üzere 4 dil bilen Ckaev, “İspanyolcam henüz çok iyi düzeyde değil” diyor. 

  

Haber: Serap Canbek 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz