İmam Şamil’in yasağı

0
930

Kız ve erkeklerden oluşan Çeçen gençler, kadim zamanlardan beri tanışmak ve sohbet etmek için pınarlarda buluşurlardı.  

İmam Şamil ise bu âdeti beğenmez. Ünlü Çeçen etnolog Said-Magomed Xasiev, bir makalesinde bu konuyla ilgili Şamil’le Çeçen yaşlıların diyaloğuna atıfta bulunur: 

 içindeki savaş ise birbirine uygun olmayan gençler bir araya gelirse kaçınılmaz olur. Gençlerimizin pınarlarda bir araya geldiği doğrudur ve bu durum, tek bir Çeçen çift kalıncaya kadar böyle devam edecektir.  

Şamil, gençlerin pınarda buluşmasının şeriata göre yasak olduğuna inanıyordu ve bu geleneği yasakladı. Köylerden birinde bu yasağa uyulmadığını öğrenince, köyden 12 saygın insanın yargılanmak üzere huzuruna çıkarılmasını emretti.  

Köy halkı kendilerini temsil edecek o kadar sayıda insan bulmakta zorlandı, çünkü çoğu savaşlarda ölmüştü. Seçilen 12 kişinin arasında, kolları ve bacakları olmayan bir yaşlı da vardı. 

Şamil, emri üzerine huzuruna gelen yaşlılara şu sözleri yöneltti. 

-Bu günahkâr topraklarda uzun süredir yaşamaktan saçları ağaran sizler, şeriattan saptınız. Dininden dönmüş kişiler, gerçek Müslümanların mücadele etmesi gereken birer münafıktır. Siz kâfirlerden de betersiniz. Bir imam ve gerçek Müslüman olarak, inancından dönenlere müsamaha gösteremem. Günbatımından önce kafalarınız kesilecek. Bir mazeretiniz varsa anlatın. Bundan sonra nizamımdan (İmamın kararları) sapmayacağınıza söz verin. 

Köyden gelen temsilcilerden biri, Şamil’e baktı ve konuşmaya başladı. 

-80 yıldır çarla savaş halindeyiz, sadece yulafla besleniyoruz. Bu savaş ve savaşla ilgili zorluklar bizi korkutmuyor.  

Bizi bu savaş değil, aile ve yuva içindeki savaş korkutur. Yuva

Kızlarımızın ve oğullarımızın pınarlara gitmesine izin verdik. Pınarlarda akan su yaşam için gerekli ve o su kadar saf sevgiler gençlerimizin içine doğsun diye izin vermeye devam edeceğiz. Eğer bunun için kafalarımızı vücudumuzdan ayıracaksanız, bu ölüm en büyük gazavat adına olacaktır. 

Böylesi buluşmalar sizin nizamınızla çelişiyorsa (Buna şeriat demeyin, çünkü anlamını tersyüz ediyorsunuz), o nizamı kimin yönlendirdiğini iyice düşünmelisiniz, Allah mı yoksa Şeytan mı?  

Gençlerimizin aileleri, Yüce Allah’ı hoşnut edecek temiz bir duygu ile oluşmazsa, kralla (çar) savaşacak hiç kimse kalmayacaktır. (chechenews.com) 

  

Çeviri: Serap Canbek 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz