‘10 Ekim Katliamı’ anıldı

0
739

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında ölen 104 kişi, katliamın 6. yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yapılan panel, sergi ve söyleşi etkinlikleriyle anıldı. 

Ankara’da yapılan anma etkinliği öncesinde, gar çevresine giden yollara polis ekipleri konuşlandırıldı. Polis, alana girmek isteyenlere Ulus Metro çıkışı önünde müdahale etti. Polisin biber gazı kullandığı müdahalede, Mülkiyeliler Birliği eski başkanı Dinçer Demirkent’in de olduğu 22 kişi gözaltına alındı. 

Ankara Garı önünde toplananlar, üzerinde “10 Ekim katliamını unutturmayacağız” yazılı olan ve saldırıda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları bulunan bir pankart açarak ölenlerin anısına siyah balonlar uçurdu. Katliamda ölenlerin fotoğraflarının olduğu geçici anıta karanfiller bırakıldı. Ölenler için patlama saati olan saat 10.04’te saygı duruşu yapıldı. 

Hayatını kaybedenlerin yakınları ile yaralıların kurduğu 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliama ilişkin ihmali olduğu ileri sürülen kamu görevlilerinin yargılanmadığını hatırlatarak, “Bilinmelidir ki insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi.  

500’e yakın insanın yararlandığı katliamın üzerinden geçen 6 yılda, IŞİD’li sanıkların sadece bir kısmı yargılandı. Kamu görevlilerinin ve devletin sorumluluğunun üzeri örtüldü, insanlığa karşı suç yok sayıldı. Yargılama firari sanıklar yönünden tefrik edilen davayla devam ediyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz