‘Cinsiyetçi dili kınıyoruz’

0
773

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkanı Hauti Sohrokov’un, kamuoyuna video kaydı yansıyan bir röportajda gazeteci Ismel Asiyat’a yönelik kadın kimliği üzerinden kullandığı cinsiyetçi dili kınıyoruz. Kadın kimliğinin, bir gazetecinin profesyonel kimliğine duyulması gereken saygıyı göstermemek amacıyla kullanılması, Xabze’ye aykırı olduğu gibi aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir. DÇB Başkanı Hauti Sohrokov’u Ismel Asiyat’tan kamuoyu önünde özür dilemeye ve gelecekte benzer tavırlardan kaçınmaya çağırıyoruz. 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 


Bizler, büyük bölümü anavatanlarından ayrı yaşamak zorunda bırakılan Çerkes halkının, Türkiye Diasporası’na mensup kadınlarıyız. 

Anavatanımızda yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyoruz. Yakın tarihte Rusya Federasyonu’nda yapılacak nüfus sayımının halkımızın geleceği açısından yaşamsal önemini biliyoruz. 

Konuyla ilgili olarak gazeteci Ismel Asiyat’ın Dünya Çerkes Birliği Başkanı Hauti Sohrokov ile yaptığı röportajı sosyal medya aracılığıyla izledik. Hauti Sohrokov’un Ismel Asiyat karşısındaki saygısız ve seviyesiz tavrına üzülerek tanık olduk.  

Dünyanın birçok ülkesine dağılmak zorunda bırakılan halkımızın var olma mücadelesinde tutunduğu en önemli ortak değeri Xabze’dir. Bu nedenle, tüm dünyadaki Çerkesleri temsil ettiği iddiasını taşıyan bir örgütün başkanı öncelikle Xabze’yi en iyi şekilde temsil etmelidir.  

Bizler, Türkiye Diasporası’nın Çerkes kadınları olarak Hauti Sohrokov’un binlerce kişi tarafından izleneceğini bildiği bir yayında tanık olduğumuz Xabze’ye yakışmayan, evrensel etik değerlere uymayan üslubunu şiddetle kınıyoruz.  

Karşılaştığı seviyesiz üsluba rağmen, soğukkanlılığını koruyarak sorduğu sorular ile profesyonel duruşundan ödün vermeyen Ismel Asiyat’ ın gazetecilik başarısını yürekten kutluyoruz.  

Hauti Sohrokov’un üslubunun ve geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir programda Beslan Hağajey’in KAFFED Başkanı Yıldız Şekerci’ye karşı sarf ettiği, kadınları küçümseyen nitelikteki sözlerinin benzerleriyle artık hiçbir mecrada karşılaşmak istemediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. 

İstanbul Kafkas Kültür Derneği (İKKD) Seteney Kadın Çalışma Grubu 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz