7 Kasım Lazca Dil Günü

0
686

Laz Enstitüsü, ilk Lazca gazete Mç’ita Murutsxi’nin (Kızıl Yıldız) yayımlanmaya başladığı ve aynı zamanda Laz müzisyen Kâzım Koyuncu’nun doğum günü olan 7 Kasım’ı “Lazca Dil Günü” ilan etti. İlk kutlama, çok sayıda şair, yazar, sanatçı ve aktivistin katıldığı çevrimiçi toplantıyla yapıldı. 

Neden 7 Kasım? 

Laz Enstitüsü, Lazca Dil Günü olarak 7 Kasım’ı seçmelerinin gerekçesini şöyle açıkladı: 

“İlk Lazca gazete olan Mç’ita Murutsxi (Kızıl Yıldız), İskender Tzitaşi ve arkadaşları tarafından 7 Kasım 1929’da Sovyetler Birliği içinde özerk bir cumhuriyet olan Abhazya’da yayımlandı.  

7 Kasım’ın başka bir açıdan önemi de Laz müzisyen Kâzım Koyuncu’nun doğum günü olması… Lazcanın Türkiye’de tanınması ve sevilmesine büyük katkısı olan Kâzım Koyuncu, Laz gençleri tarafından da çok sevilen ve örnek alınan bir kişiliktir. Bütün bu özellikler bir araya geldiğinde simgesel olarak 7 Kasım’ın Lazca Dil Günü olarak belirlenmesi ve kutlanması bir değere işaret etmektedir.” 

  

Çevrimiçi kutlama  

Lazca Dil Günü için 7 Kasım’da çevrimiçi bir toplantı düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye’den ve yurtdışından Lazca üretimleri olan çok sayıda şair, yazar, sanatçı ve aktivist ile Laz Kültür ve Dayanışma Derneği, Tehlike Altındaki Diller Ağı bileşenlerinden İstanbul Kafkas Kültür Derneği, Zaza-Der, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği temsilcileri katıldı. Lazca şiirlerin okunduğu ve şarkıların söylendiği etkinlikte Lazcanın güncel durumu üzerine konuşmalar yapıldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz