KHK’lı hukukçular için AİHM kararı

0
637

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kanun hükmünde kararnameyle (KHK) görevden uzaklaştırılan hâkim ve savcıların özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmetti. 

Aralarında eski Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de olduğu toplam 427 hâkim ve savcı, ‘FETÖ/PDY’ üyesi oldukları gerekçesiyle, darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL)kapsamında alınan tedbirlere ilişkin 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevden alınmıştı. 

‘DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre gözaltı ve tutukluluk prosedürleri temelinde açılan davalarla ilgili kararını açıklayan AİHM, Türk hükümetinin, görevden alınan hâkim ve savcıların ‘örgüt bağlantılı’ olmalarını ‘suçüstü hali’ gösteren tezini kabul etmeyerek, hak ihlali kararı verdi. 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin 1’inci bendinin ihlaline hükmeden AİHM, davacıların her birine 5 bin Euro manevi tazminat ve mahkeme masrafı ödenmesini kararlaştırdı.  

AİHM gündeminde, darbe girişimi sonrası görevlerinden uzaklaştırılan devlet memurlarına ilişkin yaklaşık 5 bin dava başvurusu daha bulunuyor. Bunların yaklaşık 1200’ünü hâkim ve savcılar tarafından açılan davalar oluşturuyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz