‘Onarıcı adalet, çocuklar için yerini cezalandırıcı adalete bıraktı’

0
753

31 Ekim 2021 itibariyle Türkiye hapishanelerinde 1.347 tutuklu çocuk bulunuyor. 

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde hapishanedeki çocuklara dikkat çekmek üzere 23 sivil toplum örgütü ortak bir açıklama yayımlayarak, hapishanedeki çocukların durumuna dikkati çekti. 

Ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin, bir çocuğun tutuklanmasının başvurulacak en son yöntem olması ve bunun en kısa süreyle uygulanmasını devletlere bir yükümlülük olarak verildiği ve Türkiye’de tutuklu çocukların sayısının, tüm zamanlarda hükümlü çocuklardan daha fazla olduğu belirtildi. 

Çocukların, kimi suç tiplerinde veya kanun yollarına giden dosyalarda çok uzun süre tutuklu yargılamalarla karşılaştığı aktarılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Çocuk Koruma Kanunu, öngördüğü koruyucu ve destekleyici tedbirlerin suçla ilişkilenen çocuklar hakkında da uygulanmasını düzenler. Buna karşılık çocuklar, yeterli risk ve ihtiyaç analizi yapılmaksızın ve etkin tedbirler uygulanmaksızın tutuklanmaktadır. Bu da suçtan uzaklaşmalarının aksine bir sonuç doğurmaktadır. Onarıcı adalet, çocuklar için yerini cezalandırıcı adalete bırakmıştır.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz