2021 yılının arkeolojik keşifleri

0
790

Dünyanın salgınla boğuşarak geçirdiği bir yıl daha geride kalırken, arkeoloji dünyasında önemli keşifler yapılmaya devam etti.  

Arkeoloji ile ilgili kapsamlı haber ve bilgiler veren Arkeofili haber sitesi, 2021’in öne çıkan 10 arkeolojik keşfini derledi. 

  

Vikingler, bin yıl önce Amerika’daydı 

Biliminsanları, ağaç halkalarını analiz eden yeni bir tarihleme tekniğinin, Vikinglerin MS 1021’de Kanada Newfoundland’da bir alanda ikamet ettiğine dair kanıt sağladığını söyledi.  

Avrupalıların, Columbus’un 1492’de Yeni Dünya’ya gelişinden önce Amerika’ya ulaştığı uzun zamandır biliniyordu. Ancak araştırmacılar şimdi ilk kez kesin bir tarih önerdi. Nature dergisinde yazan biliminsanları, L’Anse aux Meadows’daki İskandinav yerleşimi için kesilmiş üç parça odunun ağaç halkalarını analiz etti. 

Ayak izleri ve insanların Amerika’ya ulaştığı tarih 

New Mexico’da bulunan fosilleşmiş insan ayak izleri, insanların son buzul çağının zirvesi sırasında Amerika’da yaşadığını ortaya koyuyor. 

  

Dünyanın bilinen en eski boncukları 

Fas’ta bulunan boncukların analizi, insanların bu aksesuarları ne zamandır kullandığına dair bilgi veriyor: En az 142.000-150.000 yıl. 

İlyada’dan sahneleri betimleyen mozaik taban 

İngiltere’de bir çiftçinin tarlasının altında, Homeros’un İlyada’sından sahneler betimleyen nadir bir mozaik içeren Roma villası bulundu. 

  

3.000 yıllık “Kayıp Altın Şehir” 

Arkeologlar, Mısır’da bulunan en büyük antik kent olduğuna inanılan ve binlerce yıldır kum altında gömülü olan ‘Kayıp Altın Şehir’i ortaya çıkardı. Uzmanlar bu keşfin, Tutankamon’un mezarının ortaya çıkarılmasından bu yana en önemli buluntulardan biri olduğunu söylüyor. 

Avrupa’nın ilk haritası 

Araştırmacılar, yeni ortaya çıkarılan bir Tunç Çağı levhasının, Avrupa’daki en eski üç boyutlu harita olabileceğini söylüyor. 

  

10.500 yıllık dokuma sepet 

İsrail Yahudiye Çölü’nde 10.500 yıl öncesine tarihlenen ve mükemmel derecede korunmuş büyük bir dokuma sepet ortaya çıkarıldı. 

Benzersiz bir tören arabası 

Arkeologlar, MS 79 yılında volkanik patlamayla gömülen Pompeii’nin hemen dışındaki bir villada benzersiz bir tören arabası ortaya çıkardı. 

Şimdiye kadar Pompeii’de ulaşım ve iş için kullanılan işlevsel araçlar bulunmuştu, ancak hiç tören arabası bulunmamıştı. 

  

Bilinen en eski hayvan resmi 

Endonezya’da keşfedilen çarpıcı mağara resimleri, en az 45.000 yıl öncesine dayanan, gezegenin bilinen en eski hayvan tasvirlerini içeriyor.

Azteklerin İspanyolları kurban ettiği yer 

Yeni araştırma, İspanyol işgalcilerin, Aztek müttefiki bir kasabada en az bir düzine kadını ve çocuklarını katlettiklerini ve burada yaşayanların, aylar önce ele geçirdikleri bir İspanyol kafileyi kurban ettiklerini ve yediklerini gösteriyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz