Berlin’deki Çeçen cinayeti davasında ömür boyu hapis

0
648

Zelimhan Kangoşvili’nin katli ile ilgili dava sonucunda gerekçeli kararı okuyan yargıç Olas Arnoldi, “Suç, Berlin’de görevlendirilmiş yardakçılar tarafından titizlikle hazırlanmıştır” ifadesini kullandı


Berlin Eyalet Yüksek Mahkemesi, 2 yıl önce bir parkta Zelimhan Tornike Kangoşvili’yi öldüren Vadim Krasikov’un Rusya resmi makamlarının talimatıyla cinayeti işlediğine hükmetti.  

2019 yılında Berlin’deki Kleiner Tiergarten adlı parkta Kangoşvili’yi öldürdüğü gerekçesiyle yaklaşık iki yıldır yargılanan Vadim Krasikov, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.  

Zelimhan Kangoşvili

Diplomatlar için sınır dışı kararı 

15 Aralık’ta gerçekleşen duruşmada mahkemenin gerekçeli kararını okuyan yargıç Olas Arnoldi, “Suç, Berlin’de görevlendirilmiş yardakçılar tarafından titizlikle hazırlanmıştır” ifadesini kullandı. Mahkeme kararında, cinayetin Rusya resmi makamlarının talimatı doğrultusunda işlendiği sonucuna varıldığına vurgu yapıldı.  

Almanya hükümeti, iki Rus diplomat hakkında sınır dışı kararı aldı. Karar, Dışişleri Bakanlığı’na çağırılan Rusya’nın Berlin Büyükelçisi’ne bildirildi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un konu ile ilgili yaptığı açıklamada, cinayetin “Rusya Federasyonu yetkilileri adına işlendiği” belirtildi.  

Bu durumun, Alman hukuku ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nin egemenliğinin ciddi şekilde ihlali anlamına geldiğini belirten Baerbock, “Almanya, Rusya Büyükelçiliği’nin iki diplomatik personelini istenmeyen kişi ilan etmiştir” dedi. 

Baerbock, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u da telefonla aradığını belirterek, “Rusya ile iki tarafın da yararına olacak, açık ve dürüst ilişkiler kurmak istediğimizi ve buna ihtiyacımız olduğunu aktardım” dedi. 

Rusya’nın Berlin Büyükelçisi ise mahkeme kararını eleştirerek, bunun zaten sıkıntılı olan Almanya ve Rusya ilişkilerine ağır bir yük getirecek, önyargılı ve siyasi güdümlü bir karar olduğunu söyledi. 

  

Ne olmuştu? 

Cinayetten sonra yargılanan sanık Vadim Krasikov, Rusya resmi makamlarının talimatıyla 23 Ağustos 2019 tarihinde Zelimhan Kangoşvili’yi susturuculu tabancayla vurarak öldürmekle suçlanmıştı. 

İddianamede, sanığın Berlin’deki Kleiner Tiergarten parkında gündüz saatlerinde, 40 yaşındaki kurbana üç el ateş ettiği, iki kurşunun yerde yattığı sırada kurbanın başına sıkıldığı ve kişinin olay yerinde hayatını kaybettiği belirtilmişti. 

Başsavcı Ronald Georg, “Maktul, Rusya hükümetinin gözünde, özellikle de Çeçenya savaşında Rusya’ya karşı savaştığı için bir devlet düşmanı olarak görülüyordu” demiş ve sanığın “resmi bir talimatı yerine getirdiğini” savunmuştu. Dönemin Başbakanı Angela Merkel, cinayet emrinin arkasında Moskova’nın bulunduğunun kanıtlanması durumunda bunun ilişkilere etkilerinin olacağını belirtmişti. 

Mahkemenin kararıyla iddianemedeki suçlar da onaylanmış oldu. (Deutsche Welle) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz