İnguş protestoculara haksız ceza

0
528

Çeçenya ve İnguşetya arasındaki sınır anlaşmazlıkları nedeniyle 26 Mart 2019’da İnguşetya Magas’ta düzenlenen protesto etkinliklerinin organizatörleri olmakla suçlanan Zarifa Sautiyeva, Musa Malsagov, Ahmed Barakhoev, İsmail Nalgiev, Malsag Uzhakhov, Bagaudin Khautiev ve Barakh Çemurziev 7,5-9 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 

15 Aralık’ta Stavropol bölgesindeki Yessentuki Şehir Mahkemesi’nin verdiği karar, itiraz haklarını kullanacaklarını belirten sanık avukatları tarafından tepkiyle karşılandı.  

 

“Kafkasyalılara uyarı” 

İnsan hakları aktivistleri, mahkemenin kararını “siyasi güdümlü zulüm” olarak adlandırdı. 

Kabardey-Balkarlı insan hakları savunucusu Valery Hatajuko, “Mahkeme salonundan serbest bırakılacaklarını umuyorduk. Böyle bir karar beklemiyorduk. Bunun siyasi bir mesele olduğu ortada. Bu karar, Kuzey Kafkasyalılara bir uyarıdır” dedi. 

Memorial İnsan Hakları Merkezi’nden Oleg Orlov da mahkemenin böyle sert bir karar vermesini beklemediğini söyledi. 

  

“Emir tepeden geldi” 

Sanıkların müdahil avukatlarından, insan hakları savunucusu Lev Ponomarev ise bu kararı verme emrinin “en tepeden” geldiğine inandığını belirtti. 

Gazeteci Maksim Şevçenko, mahkeme kararını “zulüm” olarak nitelendirirken, tarihçi Denis Sokolov, İnguşetya’da farklı yaş grupları ve inançlardan insanların ilk kez bir araya gelerek böylesine büyük kapsamlı bir protesto düzenlediklerini ve bunun da İnguşlardan böyle bir tepki beklemeyen Moskova’yı ürküttüğünü söyledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz