‘Nart Mezarlığı’ kazıları devam ediyor

0
992

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ndeki (KBR) Zayukovo-3 mezarlığında araştırma yapan arkeologlar, 2014’ten bu yana rekor sayıda mezar keşfetti. 

Kazının keşif başkanı, Devlet Tarih Müzesi’nin arkeolojik anıtlar bölümünün araştırmacısı Anna Kadieva, “Bu yıl bir aydan fazla çalıştık, 52 mezar keşfettik. Bu rakam, mezar kazılarımızın tüm tarihinde bir rekor. Mezarların çoğu çocuklara ait” dedi.  

Zayukovo-3 nekropolünde keşfedilen en ilginç objelerden biri ise koç kemiğinden yapılmış yaklaşık 20 cm uzunluğundaki idrar tahliye borusu oldu. Mezarların Sarmatya dönemine ya da Ortaçağ’a ait olabileceğini belirten Kadieva’ya göre bu, Orta Kafkasya’da oldukça nadir bulunan bir keşif ve en az bir buçuk bin yıldır var olan eski bir geleneği gösteriyor. 

Kuzey Kafkasya arkeolojik keşif gezisi, 2014’ten beri devam ediyor. Devlet Tarih Müzesi, Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi, Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Kabardey-Balkar Bilim Merkezi uzmanlarının kazı çalışmaları yaptığı, yerel halk arasında “Nart Mezarlığı” olarak bilinen Zayukovo-Kendelen arkeolojik anıtlar kompleksi, KBR’nin Baksan bölgesindeki Gundelen Nehri’nin üzerinde yer alıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz