Şili’de sosyalist adayın zaferi

0
379

Zengin-yoksul gelir uçurumunun en fazla olduğu ülkelerden Şili’de 19 Aralık’ta gerçekleşen devlet başkanlığı seçiminde ipi sosyalist ve çevreci ittifakın genç adayı Gabriel Boric göğüsledi. 

2022’nin mart ayında devlet başkanlığı koltuğuna oturacak olan 35 yaşındaki Boric, radikal sol, çevreci, feminist ve LGBT topluluklarının desteğini alan “Apruebo Dignidad” (İtibarı Destekliyorum) ittifakının lideriydi. 

Boric, sol ittifakın devlet başkanı adayı olacağını açıkladığında gayet iddialı bir vaatle, “Şili, neo-liberalizmin beşiği idiyse, aynı zamanda mezarı da olacak. Gençliğin bu ülkeyi değiştirmesinden korkmayın” demişti. 

Başkanlık seçimlerinin ikinci turunda, adını Şili kamuoyunun yalnızca 10 yıl kadar önce sokak gösterileriyle duyduğu Boric, resmi sonuçlara göre oyların yüzde 56’sını alarak göreve seçildi. 

Boric, tarzı ve görüşleri eski ABD Başkanı Donald Trump’a benzetilen, Pinochet savunucusu aşırı sağcı rakibi Jose Antonio Kast’a, seçim öncesindeki tüm tahminlerin ötesinde, 12 puan fark attı. 

Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Boric, 2011-2012’deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rolü olan öğrenci grubu lideri olarak tanındı. Boric, 2014’ten bu yana milletvekilliği görevi yürütüyordu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz