Cumhur İttifakı sandıkta çoğunluğu bulamıyor

0
365

İstanbul Ekonomi Araştırma, siyasetten ekonomiye ülkedeki gelişmeleri değerlendirdiği ocak ayı Türkiye Raporu’nu yayımladı. 

Raporda seçmenlerin kamu kurumlarına güvenleri de ölçüldü.  

Raporda, “Bu ayki anketimizde katılımcılarımıza ilk defa TÜİK’e güvenip güvenmediklerini sorduk ve bu kuruma güvenenlerin oranı sadece yüzde 31 çıktı” bilgisi paylaşıldı. 

“Bağımsızlık” konusunda tartışmalarla ve “128 milyar dolar nerede?” sorusuyla gündeme gelen Merkez Bankası, en az güvenilen kurum oldu. 

Raporda toplumun, “ülkenin genel gidişatı ile ilgili hisleri” de değerlendirildi. Buna göre insanların Ocak 2022’de hisleri sorulduğunda en sık verdiği yanıt, “endişeli” oldu. 

Katılımcıların yüzde 49’unun endişeli olduğunu söylediği aktarılan raporda, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” anketinin sonucunda da, kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin yüzde 32, CHP’nin yüzde 25, İYİ Parti’nin yüzde 15, HDP’nin yüzde 9 ve MHP’nin yüzde 8.5 oy aldığı aktarıldı. Böylece Cumhur İttifakı’nın yüzde 50+1 çoğunluğunu sağlayamadığı görüldü.  

Erdoğan’ın oy oranının, “bu pazar seçim yapılsa yüzde 37,5-40 arasında” olduğu aktarılan raporda, “Erdoğan’ın muhtemel rakiplerinin oy oranları ise daha geniş bir aralıkta değişiyor. Erdoğan’a rakip oldukları durumda, en düşük oy oranına Kemal Kılıçdaroğlu, en yüksek oy oranına ise Mansur Yavaş ulaşıyor” değerlendirmesi yapıldı. 

Ankete göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sadece tek bir isim üstünlük sağlayabiliyor. 

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak Mansur Yavaş’ı çıkarması durumunda Yavaş, Erdoğan karşısında yüzde 41.5 oranında oy alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yüzde 37.5’te kalıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına Kılıçdaroğlu’nun çıkması durumunda Erdoğan yüzde 39.7 alırken, CHP lideri yüzde 28.9’da kalıyor. 

Akşener ise Erdoğan karşısında yüzde 35.5 oranında oy alırken, Cumhurbaşkanı yüzde 38.2 ile Akşener’i geride bırakıyor. 

Ekrem İmamoğlu aday olduğunda oy oranı yüzde 38.3 olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yüzde 38.1 alıyor. İki ismin oylarının kafa kafaya gittiği izleniyor. 

Anketle ilgili konuşan Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki şu yorumu yaptı: ”Son zamanlarda yeniden gündeme gelen adaylık tartışmaları ışığında, ‘Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 1. Tur Senaryoları’ başlığında Millet İttifakı’nın muhtemel adaylarının, Erdoğan ve Demirtaş ile beraber oy oranlarını ölçtük.  

Millet İttifakı muhtemel adayları arasında Kılıçdaroğlu’na tepki olarak oy kullanmayacak olanların yüksek olduğunu fark ettik. Erdoğan karşısında İmamoğlu berabere kalırken, Yavaş’ın net bir farkla önde olduğunu gördük.” (Gazete Duvar) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz