‘Dilimi ezemezsin’

0
528

Sezen Aksu, 2017 yılında yayımladığı “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısındaki “Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Âdem’e…” sözleri nedeniyle önce sosyal medyada, ardından da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından partisinin grup toplantısında “Serçeysen serçeliğini bil, sakın kuzgunluğa heves etme” sözleriyle hedef haline getirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 21 Ocak’ta cuma namazı sonrası mihraba çıkarak yaptığı açıklamada “Hakaretlerin bini bir para. Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Âdem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir” dedi. 

AVCI
Sen beni üzemezsin
Zaten çok üzgünüm
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Ben avım sen avcı
Vur bakalım….
Sen beni sezemezsin
Dilimi ezemezsin
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Kim yolcu kim hancı
Dur bakalım…
Beni öldüremezsin
Sesim, sazım, sözüm var benim
Ben derken ben herkesim

Шакlо
О сэ сигу хэбгъэкlышъущтэп
Сэ сигу хэкlыгъахэдэд
Тыдэ сыплъэми гууз
Тыдэ сыплъэми гууз
Сэ узэшакlорэр, о шакlор
Къысауи тегъэплъ…
О сэ сыкъыбгурыlошъущтэп
Сибзи пщытlэшъущтэп
Тыдэ сыплъэми гууз
Тыдэ сыплъэми гууз
Хэт гъогурыкlуэр хэт бысымыр
Къэуцуи тегъэплъ…
Сэ сыукlышъущтэп
Сэ макъэ, пшынэ, псалъэ сиl
Сэ сэlоми зэкlэри сэры

Aksu’dan açıklama 

Erdoğan’ın sözleri üzerine başta meslektaşları olmak üzere pek çok destek mesajı alan Sezen Aksu, 24 Ocak’ta yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Öncelikle bireysel veya kurumsal olarak, ayrıca TV kanallarındaki açık oturumlarda, sağduyulu açıklamalarıyla farklı açılardan ele alıp konunun anlaşılmasına çalışan, destek mesajları veren, arayan soran, tanıdığım tanımadığım tüm dostlarıma teşekkür ederim. Malumunuz olduğu üzere konu ben değilim, konu memleket. Kendimi bildim bileli çeşitli insanlık hallerini gözlemliyor ve söze döküyorum biliyorsunuz. Sonuç olarak 47 yıldır yazıyorum… Yazmaya da devam edeceğim” diyen Aksu, 2010’da yazdığı “Hop Dedik”in dizelerini, ardından da 21 Ocak 2022’de yazdığı “Avcı”yı paylaştı. 

Aras Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş’ın, “Sezen Aksu’nun ‘Avcı’sını Ermeniceye çevirdim.Bu toprağın bütün dillerinde söylenesi…” mesajını sosyal medyada paylaşması üzerine şiir aralarında Süryanice, Hemşince, Zazaca, Rumca, Kürtçe ve Lazcanın da olduğu 70’e yakın dile çevrildi. 

Huşt Emel’in Adigeceye çevirisini paylaşıyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz