Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Endonezya’nın 1945 ile 1949 yılları arasındaki bağımsızlık savaşı sırasında Hollanda ordusunun halka uyguladığı aşırı şiddet nedeniyle özür diledi.
Hollanda Kraliyet Dil, Coğrafya ve Etnoloji Enstitüsü (KITLV), Hollanda Askeri Tarih Enstitüsü (NIMH) ile Savaş, Holokost ve Soykırım Enstitüsünün (NIOD) ortak çalışmasında, Hollanda askerlerinin Endonezya’nın 1945-1950’teki bağımsızlık savaşı sırasındaki sistematik şiddet eylemleri ele alındı.
Rutte, 17 Şubat günü Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eski sömürgeyi geri kazanmak üzere Hollanda ordusu tarafından Endonezyalılara uygulanan sistematik şiddetin aşırı ve etik dışı olduğunu sonucuna varan tarihi incelemenin tüm bulgularını kabul ettiğini belirtti.
Daha önceki hükümetlerin bu konuya kayıtsız kalmasından dolayı da özür dilediğini kaydeden Rutte, “Ayrıca, uygun şekilde davranan savaş gazileri de içinde olmak üzere Hollanda’da Endonezya’daki sömürge savaşının sonuçlarıyla yaşamak zorunda kalan herkesten de özür dileriz” dedi.
Ne olmuştu?
Endonezya, Pasifik Savaşı’nın sona ermesinin ardından dönemin siyasi lideri Sukarno ve yardımcısı Muhammed Hatta’nın 1945’te radyodan okudukları bildirgeyle bağımsızlığını ilan etti.
Hollanda Krallığı, Sukarno’nun bağımsızlık ilanını tanımadığı gibi sömürge yönetimini devam ettirmek amacıyla Cava ve Sumatra adalarına asker çıkardı.
Krallık askerleri, sivil halka karşı yaptıkları katliamlarla savaş suçu işledi.
Bazı şehirlerde süren çatışmaların ardından Hollanda ve Endonezya arasında başlayan barış görüşmeleri, 27 Aralık 1949’da Hollanda Krallığı’nın yeni devletin bağımsızlığını tanımasıyla sonuçlandı.