‘İŞte GENÇler’ ne diyor?

0
587

Gazetemizin ‘İŞte GENÇler’ köşesini hazırlayan Figen Özdemir Çiloğlu, tüm gençlere her ay aynı soruyu yöneltiyor. 

-Çerkes toplumunda kadın olmak konusunda neler söyleyebilirsin? 

Gençlerin cevaplarını bir araya getirdik.


Neris Güven: Çocukluğumdan beri derneğin güvenli alan olduğu bilinciyle yetiştim. Bu bilincin çocuk yaşta bana aşılanmasını dernekte devamlı olarak aktif olan babam ve Çerkes toplumunda kadının değerini anlamama yardımcı olan annem sağladı.  

Bir Çerkes kadını olarak her zaman kadın-erkek eşitliğinin önemi vurgulanarak yetiştirildim. Bu da yaşadığım ülkede karşılaştığım birçok zorlukta kendimi savunabilmeme ve kadınların kendi haklarını savunması konusunda bilinçli bir birey olabilmeme olanak sağladı. 

  

Kübra Kiraz: Çerkes toplumunda kadın olmak benim gözümde hem güzel hem birçok sıfat yüklenmiş bir şey. Geniş çaplı düşünürsek birçok kıyaslamaya göre gördüğümüz değer, saygı çok güzel bir şey. Bunun yanında “Çerkes kızı yapar, hamarattır, bilir” gibi şeylerin yüklenmesi de yorucu.  

Tüm Çerkes kadınları bilmek, yapmak, etmek zorunda değildir diye düşünüyorum. Benim gözümde, evet gerçekten karşılıklı değer verip değer görüyoruz ama bunun biraz da kişisel ve karşılıklı bir mesele olduğunu düşünüyorum. 

  

Nur Sema Yılmaz: Her milletten arkadaşım var. Annem, babam Çerkes. Çerkes köyünde doğdum büyüdüm. Dernekte vakit geçirdim.  

Çerkes olmayan çevreme baktığımda Çerkes bir kadın olmamın, Düzce’de yaşayan, Çerkes olmayan benim yaş grubum kadınlarla kıyaslandığında çok bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Bizim sadece onlara oranla daha fazla soyumuza karşı sorumluluğumuz var. Ama genel olarak, daha geniş bir pencereden bakmam gerekirse; biz kadınına saygı duyan, onu engellemeyen, onun da bir birey olduğunu bilen, güvenen bir milletiz. Çerkes kadınları; daha sosyal ve ayakları üzerinde daha sağlam durabilen, kendini geliştiren kadınlardır. 

  

Nazlı Başaran: Bu toplumda kadın olmak belli dogmalara maruz kalmak demek çoğu zaman.  

“Çerkes kızı böyle olur”, “Çerkes kızı böyle olmalı”, “Bir Çerkes kadını şunu yapmalı” gibi söylemlerin acilen değiştirilmesi gerekiyor. Dayatılan tektip güzellik algısının yanında dayatılan tektip davranış biçimini de doğru bulmuyorum. Değişen ve dönüşen dünyada ısrarla bu tarz söylemlere tutunmak hem bizim için hem de gelecek nesiller için büyük bir hata.  

Birbirimize güvenmeliyiz. Birbirimize gerçekten ama gerçekten güvenmeliyiz. Bunun için öncelikle dinlemeliyiz. Önyargılardan uzak, sadece anlayabilmek adına dinlemeliyiz.  

  

Janset Kılıçtaş: Çerkesler kadını önemseyen toplumlar arasında bir millet. Irkları ayırmıyorum ve bundan da hoşlanmıyorum ama Çerkes toplumunda dünyaya geldiğim için özellikle kadına saygıları konusunda şanslıyım. Bu yaklaşım bizim genel adabımızda var ama elbette bunun aksini yapan ve kişisel sorunları olan bireyler de mevcut olabilir.  

  

Dilara Kılıç: Çerkes toplumunda kadın olmak benim için çok büyük bir şans. Eminim çoğumuz aynı şeyi düşünüyoruz. Xabze’nin bize sunduğu ayrıcalıklar eski dönemlerden günümüze kadar çok güzel bir şekilde korunmuş, bu durum benim için büyük bir gurur. Bu işe başladıktan sonra çok daha iyi anladım ki kadın olduğumuz için yapamayacağımızı söyledikleri her şeyi bir kenara bırakın. Biz istedikten sonra yapamayacağımız hiçbir şey yok. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz