‘Sıra Medeni Yasa’daki evlenme yaşına mı geldi?’

0
583

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüleri, Medeni Yasa’daki değişikliklere dair görüşlerini TBMM kürsüsünden açıkladı. 14 Şubat’ta gerçekleşen meclis ziyaretinde kadınlar şöyle seslendi: 

“Söz konusu taslak, Medeni Yasa’nın bütününü, laiklik ilkesini ve kadınların kazanılmış haklarını parça parça ortadan kaldırmaya yönelik maddeler içeriyor. Bu konuda tüm siyasetçileri ve kamuoyunu bilgilendirmeyi tarihi bir sorumluluk olarak görüyor, herkesten aynı sorumlulukla hareket etmesini bekliyoruz. 

Medeni Yasa ile ilgili sözüm ona ‘reform’ paketi, nafaka hakkının sınırlandırılması dışında, eşitlik aleyhine vahim iki başlık daha içeriyor: Aile arabuluculuğu ve boşanmanın kolaylaştırılması. Özgür, eşit ve asgari demokratik müzakere koşulları sağlanıncaya kadar; yasalara, Anayasa’ya, Medeni Yasa’ya ve nafaka hakkıma dokunma; uygula diyoruz.” 

Açıklamadan satırbaşları 

Aile arabuluculuğu: Kadın erkek eşitsizliğinin bu kadar büyük olduğu, kadınların eğitim ve istihdama katılım konusunda büyük engellerle karşılaştığı ülkemizde, aile arabuluculuğu baştan eşitsiz bir ilişki üzerinden başlayacaktır. Arabuluculuk sürecinde kadınların can güvenliği büyük bir risk altında olacaktır. Ayrıca bu adım, aile hukukunun özelleştirilmesi sonucunu doğuracak, çok hukukluluğun önünü açacak, hukuk devleti ve laiklik ilkesini aşındıracaktır. 

Boşanmanın kolaylaştırılması: Boşanma, bir dilekçeyle “hızlıca” gerçekleştikten sonra; nafaka, mal paylaşımı ve tazminat gibi taleplere ilişkin ayrı dava açılsın demek, bunları boşanma davasından ayırmak kadınların bu ekonomik haklarını elde etmelerini bile isteye zorlaştırmaktır.  

Nafaka hakkının süreye bağlanarak sınırlandırılması: Süresiz nafaka mağduru olduğunu iddia eden erkeklerin; kaç kişi oldukları ve nasıl bir mağduriyet yaşadıklarını yıllardır öğrenemedik. Bu konuda güvenilir hiçbir bilgi ve veri yok. Ama aksini gösteren çok sayıda rapor var; Türkiye’de nafaka sorunu yaşayanlar kadınlar ve çocuklardır. 

İştirak nafakası, erkeklerin çocuklarına ödedikleri nafakadır. İktidarın hazırladığı taslakta nafakada süre sınırının çocuklar için de geçerli olacağı söyleniyor. Yani üniversitede okuyan çocukların nafakası da kesilecek!  

Yoksulluk nafakası, çalışmayan, yeterli bir geliri ve birikimi olmayan, boşanmada ağır kusuru bulunmayan ve boşanmayla yoksulluğa düşeceği tespit edilen eşe bağlanıyor. Bağlanan nafaka miktarları yetersiz ve nafakaların tahsilinde sayısız sorunlar yaşanıyor. Nafakalarının %66’sı ödenmiyor. 

Nafaka, kadının çalışmaya başlaması, yeniden evlenmesi veya bir başkasıyla fiilen evli gibi yaşaması, kadına miras kalması gibi durumlarda kesiliyor. Bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödediğini iddia eden erkekleri TÜİK verileri bile yalanlıyor. Bir avuç spekülasyoncunun asılsız iddialarına dayanılarak milyonlarca kadının hakkının gasp edilmesini kabul etmeyeceğiz. 

Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarında; yoksulluk nafakasının 3 aydan sonrasının haram olduğu, iştirak nafakasının kız çocukları için 9 yaşa oğlan çocukları için 12 yaşa kadar ödenmesinin caiz olduğu belirtiyor. Diyanet’in dile getirdiği yaşlara dikkat edin! Sıra Medeni Yasa’daki evlenme yaşına mı geldi? 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz