Osetya’dan kısa haberler…

0
469

Qazıbeg İnaloviç Enaldiev (Еналдыты Иналы фырт Хъазыбег / Еналдиев Казбек Иналович) Uluslararası Halk Hareketi “Osetler Yüksek Konseyi” Geçici Başkan Vekilliği’ne oyçokluğuyla seçildi. Geçen günlerde şahsi nedenlerle istifasını açıklayan Ruslan Kuçiev’in (Кучиты Алыксандыры фырт Руслан) 2017 yılından beri yüklendiği başkanlık makamı için önümüzdeki ekim ayında yapılacak olan olağanüstü kongredeki seçimlere kadar Enaldiev, “Ştır Nıxaş”a liderlik edecek. Eski Birinci Başkan Yardımcısı olarak Enaldiev bu görevi geçici olarak sürdürmekteydi. 

*** 

“Max Dug / Мах Дуг” edebiyat dergisinin Birinci Uluslararası Ödülü’nün kazananları belirlendi. 10 Şubat 2022’de, “Oset dili ve edebiyatını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı, ulusal kimliği desteklemeyi, edebi yaratıcılığı motive etmeyi, etnik Osetler ile dünyadaki Oset dilini sevenler arasında yakın bağlar kurmayı” amaçlayan, Max Dug Uluslararası Edebiyat Dergisi Ödülü’nün kazananları açıklandı. RF’nin farklı bölgelerinde, G. Osetya Cumhuriyeti, Türkiye, Belçika, Almanya ve diğer ülkelerde yaşayanlar da dahil olmak üzere 116 yazardan 350 kadar eser, şiir, nesir, gazetecilik, dramaturji, edebi çeviri olmak üzere beş edebi türde aday olmuştu, bunlardan 36’sı ödüle layık görüldü. Bu yıla kadar ulusal olan yarışma uluslararası bir boyut kazanmış oldu. Birinci derece diplomaları ve mali ödüller şu kişiler tarafından alındı:  Gazetecilik: Mamiev Taimuraz, Urtaev Sarmat (Мамиев Таймураз, Уртаев Сармат); Dramaturji: Ramonova Rita (Рамонова Рита); Edebi Çeviri: Gegkiev Soslan (Гегкиев Сослан); Düzyazı: Xugaev Sergey ve Gocisova Naira (Хугаев Сергей, Годжисова Наира); Şiir: Koliev Vitaly ve Beteeva Fatima (Колиев Виталий, Бетеева Фатима). “Çocuk Edebiyatı” kategorisinde de kazananlar şunlardı: Şiir türünde Guçmazov Marat (Гучмазов Марат), Düzyazı türünde Kasaeva Alina (Касаева Алина); Edebi Çeviri alanında da Kulaev Chermen (Кулаев Чермен). Ödül törenine Kuzey ve Güney Osetya yetkililerinin temsilcileri, Çeçen Cumhuriyeti ve Kabardey-Balkar delegasyonları, diaspora temsilcileri, sponsorlar ve girişimcilerin yanı sıra Kuzey Osetya-Alanya bölge başkanları katıldı. Kabardey-Balkar heyeti temsilcisi, Adigey Uluslararası Bilimler Akademisi’nin (AMAN) üyesi bir akademisyen olan Awes Betuganov (Ауес Бетуганов), Max Dug Ödülü’nün uluslararası bir etkinlik haline geldiğini ve ulusal dergiler yayımlayan birçok dil için emsal olacağını belirtti. Max Dug ve Kuzey Osetya-Alanya Basın Komitesi organizatörlüğündeki yarışmanın sponsoru da “İleri, Osetya” sosyopolitik hareketinin başkanı GOA’lı tanınmış işadamı Albert Cussoev (Альберт Джуссоев) idi. 

*** 

Güney Osetya Cumhuriyeti – Alanya Devleti’nde 10 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Devlet Başkanlığı seçiminde yer alacak adaylar belirlendi. Yakın zamanda başkanlığa aday olacağını açıkladığı için Cumhurbaşkanı Anatoli Bibilov tarafından görevinden alınan eski Savunma Bakanı İbragim Gasseev ve muhalefet lideri milletvekili David Sanokoev’in adaylıkları Merkez Seçim Komisyonu tarafından reddedildi. Bu kişiler başkanın en büyük rakipleri olarak görülüyordu. Başvuran 15 kişiden sadece 5’i aday olarak onaylandı: son seçimde %60 oyla seçilen, Birleşik Rusya Partisi’nin de desteklediği, Birleşik Osetya Partisi’nin adayı görevdeki Cumhurbaşkanı Anatoly Bibilov; Nykhas partisinin lideri Alan Gagloev; eski milletvekili Dmitry Tasoev; milletvekili Garry Muldarov ve Meclis Başkan Yardımcısı Alexander Pliev. Diğerleri imza sayısı ve teslim tarihini geçirme gibi teknik sorunlar ve Osetçe sınavlarını geçemedikleri için onaylanmadı. Bu durumda Muhalifler Gagloev ve Pliev, Bibilov’un esas rakipleri olacaklar ve ilk turda sonuç alınamaması durumunda muhalefet kalan aday etrafında toparlanabilir. 

*** 

Vladimir Kuznetsov’un, Rusya Bilimler Akademisi Vladikavkaz Bilim Merkezi’nin emriyle yayımlanan “Biz Kimiz? Kafkasya Osetleri-Alanları” kitabının tanıtımı ünlü Rus biliminsanı, Alanolog, Tarih Bilimleri Doktoru Vladimir Kuznetsov tarafından Vladikavkaz’da yapıldı. “Saf bir bilimsel bir çalışma değil, gazetecilik ve bilimin bir sentezi” olarak tanıtılan kitabın yazarı düşüncelerini “Kafkasya Alanya’sının yükselişi, gelişmesi ve çürümesi sonucu hakının yaşadığı yoksunluktan ve felaketten bugün alacağımız ders, birliğimizi ne pahasına olursa olsun korumaktır” diye ifade etti. 

*** 

Aydınlar ve kitapseverler kulübü “Nart”, 18 yaş üzeri gençleri faydalı kitaplar okuyan, okuduklarını benzer düşünen insanlar arasında tartışan, kendilerini geliştiren ve geleceğini akıllıca planlayan insanlar topluluğuna katılmaya davet ediyor. Üç aylık programın bir parçası olarak, proje katılımcılarının hitabet kursuna, edebiyat akşamlarına ve entelektüel oyunlara katılmaları bekleniyor. Proje, tüm Rusya gençlik projeleri yarışmasının bir parçası olarak Federal Gençlik İşleri Ajansı’ndan hibe desteği aldı. 

  

Hazırlayan: Atsætı Ufuk Güneş 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz