Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin Kamu İhale Kurumu’nun sayfasında yayımlanan ihale duyurusu ile AKP iktidarının icadı olan “millet bahçesi” projeleri adı altında yeni bir talan alanı bulundu. Şile Kumbaba plajı. Tam 3.5 km uzunluğunda ve kumu ile ünlü bu plaj üzerine yapılacak millet bahçesi ile sözüm ona yeni bir hizmet getirilecek!
Millet bahçesi, AKP iktidarı döneminde planlara yeni girmiş bir terim. Burada isminin cazibesi sizi yanıltmasın. O terimi kullanarak kıyı kenar kanununu hiçe sayacak, sit alanlarını yok edecek, yeşil alan, orman alanı, meralar ve kamuya ait korunması gerekli ne kadar alan varsa tamamı üzerinde yapılaşmanın önünü açacak. Hele projeyi de bakanlık hazırlayıp tepeden indirerek ortaya koymuşsa yapacak hiçbir şey yok. Uygulamanın yapılacağı kent, ilçe, bölge yönetimlerinin bu karara karşı çıkması ve halkın bu konudaki fikirlerini iletebilmesi de mümkün değil. Zira emir yukarıdan ve buna karşı çıkmak, bu iktidar döneminde yok sayılmak, çizik yemek, geleceği görememektir. Bu anlayış ile tüm Türkiye’de akla ziyan proje uygulamalarının yapıldığı bugünlerde Şile’deki Kumbaba Plajı da bundan nasibini aldı.
Yayımlanan ihalede “İstanbul ili, Şile ilçesi, Ayazma Kumbaba Millet Bahçesi ve Millet Bahçesi’ne ait sosyal donatılar ve Şilebezi Atölyesi inşaatları ile altyapı ve çevre düzenleme işi” tanımlanıyor. 583 bin 880 m²’lik alanda uygulanacak projeye ait bölge halkını bilgilendirecek hiçbir yayın, açıklama ve broşür yok. Söz konusu alan içinde 3 bin 944 m²’lik inşaat alanına sahip sosyal donatılar yapılacak. Bu sosyal donatılara ait ne bir proje ne de açıklayıcı bir plan var. Sadece projelendirilecek alan ve o alan üzerinde yapılacak işlere ait leke planlar mevcut. Yürüyüş yolları, otoparklar, büfeler vs. Ayrıca Çavuş Mahallesi’nde de bu proje kapsamı içinde Şilebezi Atölyesi ile ilgili 567 m²’lik inşaat yapılacak. Millet Bahçesi tanımında yapılacak uygulamalara ait planlarda plan notu, yoğunluk ve yapılanmalara ait bilgi eksiklikleri de var. Zira bu bölgede yaşayan bölge halkı ve örgütlü toplum liderleri ile Şile’de yaptığım röportajlar, bu projede öngörülen birçok uygulamanın zemin, hava ve bölge koşulları yüzünden uygulanmasının mümkün olmadığını ortaya koydu. Bölgede ihtisas sahibi kişilerin bilgilendirmelerine göre; Türkiye ve dünyada ender görülen endemik bitkiler Kumbaba Plajı kumullarında. Tüm bunlar koruma altında. Endemik bitkiyi koparmanın cezası da tam 75 bin TL. Endemik bitkiler içinde öyle özellikte olan var ki, dünyada sadece 2 bölgede yetişen türdeki bu bitkilerin soğanları da ancak bu kumullarda kendine yaşam alanı yaratıyor. Kuzey rüzgârlarının deniz üzerindeki etkileri ile zaman zaman iç bölgelere kadar uzanan dalgaların bu alanda öngörülen yol, büfe vb. gibi yapılaşmalara da imkân tanımayacağı ifade ediliyor.
Bu proje ile ilgili İSKİ’den de görüş alınmış. İSKİ’nin tam 17 maddelik uyarı yazısı da ne yazık ki projenin önüne geçememiş. “Proje alanı çerçevesinde Şile Kumbaba atık su ön arıtma tesisleri ile Şile keson kuyular terfi menfezi bulunmakta olup, söz konusu alanlar İSKİ hizmet alanı olarak korunmalıdır” rapor özeti ile İSKİ bu konudaki görüşünü ifade etmiştir.
Şileliler ile yapılan görüşmede ortak ifadelere göre, Şile için acil yapılması gereken birçok önemli yatırım varken böyle bir proje ile Şile’nin geleceğini ipotek altına almak çok kötü sonuçlar getirecektir. Şileli turizm, tarım, eğitim yatırımları istiyor. Millet bahçesi gibi projelerle Şile’yi ve kumu ile ünlü plajlarını yok edecek yatırımlar istemiyor. Ortak kullandıkları dil; “Gölge etmeyin, başka ihsan istemez” oluyor. Bölgedeki örgütlü kurumlar, balıkçılar, işletmeciler, halk ve 32 yıllık kurum Şile Çevre Gönüllüleri Derneği bu projeye karşı. Belediye Meclisi’ndeki toplantıya da katılarak görüşlerini açıklamalarına rağmen, yerel yönetimin gücünün bu projeye karşı yetmeyeceğini de biliyorlar. Şimdi hedefleri hep birlikte direnmek, kamuoyu yaratmak ve bu projeden kurtulmak. Direnenlere selam olsun!