Hafızamda Kalanlar – Gulbek (Gözütok) ailesi – Haziran 2022

0
687

Babaannem genç yaşta köyü Altıkesek’ten (Lokıt) ayrılmış olmasına rağmen oradaki akrabalarıyla ilişkisi vefatına kadar devam etmişti. Sadece kendi akrabaları değil, Ankara’da yaşayan Altıkesekliler de babaannemi sık sık ziyaret ederdi. Onlardan biri Gulbek Alaaddin’di ki benim için o Hızır Gulbek’tir.  

Ortaokula gittiğim yaşlarda babaannemle evde yalnız olduğumuz bir gün, babaannem antrede baygınlık geçirdi ve yere düştü. Ben çok telaşlandım, ne yapacağımı şaşırdım, babaannemi yerden kaldırmaya çalıştım, beceremedim. O anda hemen iki adım ötedeki kapının zili çaldı, aileden biri geldi diye can havliyle kapıyı açtım ki karşımda Gulbek Alaaddin Amca. Hiç telaşlanmadan benden kolonya getirmemi istedi, babaannemi kaldırdı, salona götürdü, koltuğa oturttu. Kısa süre sonra babaannem normal haline dönmüştü, her zamanki gibi sohbetlerine başlamışlardı. O günden beri HIZIR’dan söz edildiğinde benim gözümde, o zor anımda yetişen Gulbek Alaaddin Amca’nın beyaz sakallı, uzun boylu, ileri yaşına rağmen yakışıklı silueti canlanır.  

Bizim evde kendisinden söz edilirken kurulan cümlelere hep bir hüzün de eşlik ederdi. Çünkü tek evladı Yahya, 12 Eylül 1980’den sadece birkaç ay önce, oturdukları mahallede kuzeniyle bulunduğu dükkândan çıktığı sırada, çevreyi rastgele tarayan silahlı bir grubun kurşunlarıyla hayatını kaybetmişti. Dükkândan birkaç saniye geç çıkan kuzeni de bu acı ana tanıklık etmişti. Öldüğünde 20’li yaşlarındaydı ve henüz 2 aylık evliydi.  

Alaaddin Amca’nın babası Mehmet Emin ile ilgili anıyı ise önce Altıkesekli büyüğümüz Bıj Saim Tuç’tan, sonra Gulbek ailesinden dinledim.  

Askere Kurtuluş Savaşı döneminde giden Gulbek Mehmet, varlıklı bir ailenin oğludur. Askere giderken annesi, lazım olduğunda kullanması için Mehmet’in giydiği geleneksel Çerkes kıyafetinin beline 40 adet altın diker. Kendi ailesinin geniş bir yılkısı olan ve atlardan çok iyi anlayan Mehmet, askerliği boyunca Mustafa Kemal’in seyisi olarak en yakınındadır.  

Milli Mücadele’nin devam ettiği günlerde Mustafa Kemal ve yanındaki komutanların bulunduğu bir toplantıda konuşulanlara Gulbek Mehmet kulak misafiri olur. Paraya ihtiyaç vardır ama bulunamamaktadır.  

Gulbek Mehmet, Mustafa Kemal’e ailesi tarafından kendisine verilen parayı “Benim ihtiyacım olmadı ama sizin ihtiyacınızı görür” diye teslim eder. Bana HIZIR gibi yetişen Alaaddin Amca’nın babası da Milli Mücadele’nin bir aşamasında HIZIR gibi yetişir.  

Yıllar sonra Soyadı Kanunu çıktığında, Atatürk, Milli Mücadele için yapılan bu büyük fedakârlığı unutmaz ve yaverine Mehmet Emin ve ailesine Gözütok soyadının verilmesi talimatını verir.  

Anlatılanlar arasında benim dikkatimi çeken bir nokta daha var; Cumhuriyet kurulduktan yıllar sonra, Mehmet Emin artık çoktan evine dönmüşken Atatürk’ten onu Ankara’ya yanında olması için davet eden bir mektup alır. Eğer daveti kabul etseydi, kim bilir başka ne hikâyeleri olurdu ama Mehmet köyünden ayrılmaz.  

Bu olayı dinleyince döneme dair okuduklarım ve her dönemin gerçeği olan, en tepedeki yöneticinin yalnızlaşmasını, etrafını mücadelenin gerçek kahramanlarının yerine çıkarcı bir topluluğun sardığı gerçeğini hatırladım. Bu nedenle Atatürk’ün Mehmet Emin’i yeniden yanına çağırmasını, güvendiği, doğruluğunu ispatlamış insanlara çevresinde ihtiyaç duyduğu şeklinde yorumladım.  

Gulbek Mehmet’in ileri yaşlarında çevresindeki tanıdıkları (altını çizmek isterim, ailesi değil) kendisine Gazi maaşı bağlatmak isterler. “Ben silah sıkmadım, cephede savaşmadım, orada bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin çocuklarının hakkı var” diyerek kabul etmez.  

Ben Gulbek ailesinden yalnız Alaaddin Amca’yı tanıdım ama aynı ailenin büyüğü Hacı Yahya’nın da hikâyelerini, özellikle Altıkesek halkının hakkı olan arazileri savunmak için tek başına verdiği mücadeleyi de dinledim.  

Bugün ailenin genç mensupları hakkında tanıyanlardan övgü dolu sözler duymak ve onların toplum içinde büyüklerini en iyi şekilde temsil ettiklerini bilmek, benim gibi aile hikâyelerine meraklı biri için güzel şeyler söylüyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz