Kadına şiddet raporu

0
612

Kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik kamuoyunda tartışmalar sürerken İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan “Türkiye’de Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetle Mücadele – Korumadaki Zaafların Ölümcül Sonuçları” raporunda , Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede kolluk güçleri ve mahkemeler tarafından kadınları korumak amacıyla verilen tedbir kararlarına rağmen kadınların korunamadığına dair çarpıcı vaka örneklerine yer verildi. 

Yargıya yansıyan olayların da yer aldığı metinde, hükümet tarafından 2008-2014 yılları arasında yapılan araştırmalarda Türkiye’de her on kadından yaklaşık dördünün hayatının bir döneminde eşleri veya partnerleri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığı bilgisi de yer aldı. 

Raporda dikkat çeken ihmaller ve rakamlar şöyle oldu: 

*İçişleri Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddet ile ilgili bir meclis komisyonuna sunduğu verilere göre 2016 ve 2021 yılları arasında öldürülen kadın vakalarının yaklaşık yüzde 8,5’inde, cinayetin işlendiği sırada uygulanmakta olan koruyucu veya önleyici tedbir kararlarına rağmen kadınlar öldürüldü.  

*2021 yılında öldürülen 307 kadından 38’i koruma altındaydı (Bu sayı vakalara ilişkin verilerinin tutulduğu önceki beş yıllık dönemin en yükseği). 

*Türkiye’deki aile içi şiddet vakalarında kadınlar, onların kızları veya avukatları, yetkililerin harekete geçmesini sağlamak için, genellikle sosyal medya, zaman zaman da yazılı basın veya televizyon üzerinden seslerini duyurmak zorunda kaldı. 

*2012 yılından bu yana koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının uygulanmasında iller düzeyinde eşgüdüm rolü üstlenerek, aile içi şiddet mağdurlarının sosyal hizmetlere erişimini sağlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) veya bakanlık temsilcilerinin, İnsan Hakları İzleme Örgütü ile görüşmesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından izin verilmedi. 

*Mahkemeler tedbir kararından mağdurları habersiz bırakarak, kolluk kuvvetleri gerekli tedbirleri almayarak cinayete kadar giden vakalarda ihmallerin parçası oldu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz