Çerkesler Yenikapı’dan seslendi

0
423

“Bunun adı soykırım”

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve çok sayıda sivil toplum örgütünün öncülüğünde Yenikapı Miting alanında Çerkes Soykırımında hayatını kaybedenler anıldı. 

Mitingde konuşan KAFFED Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, “Bugün 21 Mayıs 2022’de, 158 yıl evvel biten ve 101 yıl süren bir savaşı, bir büyük dehşeti, kıyımı ve sonrasını konuşacağız. Bugün 158 yıl evvel Adigeleri, Abhazları, Çeçenleri ve Osetleri anavatanlarından süpüren Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü konuşacağız. Bugün burada oluşumuzun sebebine Çerkesler anadillerinde ‘Yıstanbılako’ derler. Anlamı ‘İstanbul’a Gidiş’, ‘İstanbul Yolu’ demektir. Ne kadar da naif bir adlandırma değil mi? Oysa bu naif isimlendirme büyük bir trajediyi, korkunç bir soykırımı ve sürgünü ifade eder esasında” dedi.  

Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yaşadığımız, soykırımdır. Birinci derece mağdurları artık hayatta olmasa da onların çocuklarının, torunlarının halen bir halk oldukları, diasporik bir yaşam sürdükleri gerçeğini görerek Çerkeslerin başına gelen bu büyük felaketi tanıyınız. Çünkü bunun adı soykırımdır. Soykırımlar unutulmaz ve unutturulamaz.” 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Çerkes sanatçılar Doğan Özden (Kuşha Doğan), Hava Karadaş ve Rahşan Erdoğan’ın sahnede seslendirdikleri ağıtlar katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Suriye iç savaşı sırasında ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınan ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen piyanist Tambi Asaad Cimuk da bir piyano dinletisi sundu. 

Maltepe mitingi öncesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ve parti yöneticilerinin de aralarında olduğu kalabalık bir CHP heyeti Yenikapı’daki mitinge katıldı ve daha sonra Maltepe’ye geçti. 

Mitinge ayrıca AKP Milletvekili Hülya Atçı Nergis, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Barbaros Binicioğlu, Türkiye İşçi Partisi MYK Üyesi Doğan Ergün, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan, ÇDP Genel Başkanı Faruk Arslandok, Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Danışmanı Abdullah Teber katıldı. 

Alanda ayrıca ‘Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’ isimli fotoğraf sergisi de yer aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz