Diyanet TV’nin yeni hedefi pantolon ve tayt

0
236
Oya Ersoy

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kanalı Diyanet TV’de 13 Ağustos tarihinde, “Doğru tesettür nasıl olmalı” konusu işlendi. Programın konuğu olan Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İdris Bozkurt, söz konusu soruya şu cevabı verdi:  

“Sokaklar kasap dükkânı gibi. Et görmekten içimiz dışımıza çıkıyor. Bu kadınların başında yok mu adamları, abileri, babaları, kocaları? Yabancı kişilere karşı el, yüz ve ayak dışındaki yerlerin vücut hatlarını belli etmeyecek ve teni göstermeyecek şekilde kapatılması gerekir. 

Tenini gösterecek şekilde şeffaf olmaması lazım. Hepimiz kabul edelim, tayt gibi pantolon dediğimiz şeyler, daracık şeyler oluyor. Hele hele kadınlarımızda… Son zamanlarda da tayt şeklinde pantolonları tasvip etmek, toplumun huzuruna onunla çıkmak tasvip edilir şeyler değil. Dini kuralların ihlalidir. ” 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Diyanet TV’de kadınlara yönelik sarf edilen ayrımcı ifadelere dair TBMM’ye soru önergesi sundu. 

Oya Ersoy; halkın yarısı olan kadınların vergileri ile birçok bakanlıktan daha yüksek bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, yayınları ile kadınları hedef almaya devam ettiğini dile getirdi. Ersoy; kadınların yaşam tarzları ve giyimleri hakkında sıkça erkek egemen, cinsiyetçi, ayrımcı, kadınları ikinci sınıf yurttaş halinde tanımlayan ifadelerin kullanıldığını belirterek, “Kadınların nasıl giyineceği, nasıl yaşayacağı hakkında ayrımcı ifadeler kullanılması, kadınların sosyal yaşamda eşit yurttaşlar olarak yaşamasını engelliyor, bu durum kadınları hedef haline getiriyor” dedi. 

Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şunları sordu: 

  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kanalı olan Diyanet TV hakkında kadınlara yönelik cinsiyetçi, ayrımcı söylemlerle ilgili soruşturma başlatılacak mıdır?
  • RTÜK, Diyanet TV hakkında soruşturma süreci başlatmış mıdır?
  • Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İdris Bozkurt hakkında soruşturma başlatmayı ve görevden almayı düşünüyor musunuz?
  • Kadınların yaşam tarzları ve giyimleri hakkında sarf edilen erkek egemen, cinsiyetçi, ayrımcı söylemlerin kadınları yaşamın her alanında; evde, sokakta, okulda, işyerlerinde, hedef haline getirdiğini düşünmüyor musunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz