IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirdiği intihar saldırısında hayatını kaybedenler, katliamın 7. yılında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde anıldı.
İstanbul
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde Kadıköy’de düzenlenen eylemde “Emek-Barış-Demokrasi kazanacak” pankartı açıldı.
Kadıköy Rıhtım’da toplanan kitle sık sık, “10 Ekim’i unutma, unutturma”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek”, “Amed, Suruç, Ankara hesap sormaya” sloganlarını attı.
Ankara
Ankara Garı önünde toplanan aileler, sendikalar meslek odaları ve siyasi partiler, 10 Ekim katliamının tüm sorumluları yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Katliamın ardından sadece 2019 yılında herkesin katılabildiği bir anmaya izin veren polis, bu yıl da anmaya gelenleri gözaltına aldı. Giriş noktalarında sadece listede olan isimlerin girebileceği söylenirken, turkuaz basın kartı olmayan gazeteciler de “Gazeteci değilsiniz” denilerek engellendi.
Ankara’daki anmaya Halkların Demokratişk Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, HDP ve CHP milletvekilleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil katıldı.
Katliamda yakınlarını kaybedenler, yaralananlar ile emek ve demokrasi güçlerinden örgütlerin temsilcileri, Ankara Garı’nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü.
Saldırıda katledilen 104 kişinin ismi okunarak, hep bir ağızdan “Yaşıyor” diye haykırıldı. Ardından katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te saygı duruşuna geçilen anmada, konuşan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Coşgun, “Her yıl burada acımıza saygı duyulması adına, 5 dakikalık anma yapabilmek adına her ayın 10’unda buradayız. Adalet diyoruz. Gerçek katiller yargılanıncaya kadar adalet demeye devam edeceğiz. Bayraklarının düştüğü yerde onları sembolize edeceği gerçek bir anıt gelinceye kadar her ayın 10’unda burada olmaya devam edeceğiz” dedi. Anma öncesindeki yapılan polis müdahalesine tepki gösteren Coşgun, “Programını ve bütün kapsamını Ankara Valiliği ile paylaşmamıza rağmen bir anmaya kimler katılır, kimler katılmaz, buna kim karar verir? Buna polis mi karar verir, vali mi karar verir noktasında açıkça ayrımcılığa uğradık ve polis müdahalesiyle de karşı karşıya kaldık. En az 20 kişinin gözaltında olduğu, insanlık dışı muameleler gerçekleştiği hususu kayıtlara düşmeye başlamıştır. Biz sanki dün katliamlar yaşanmış gibi o duygudan kurtulamamış insanlar olarak her şeye katlanarak 84 aydır adım atamamın utancı içerisindeyiz. Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz” dedi.
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise şunları söyledi: “7 yıldır her ekim ayında boğazımız düğüm düğüm. Çünkü 7 Haziran-1 Kasım döneminde mevcut iktidar öyle bir savaş ve inkâr politikası yürüttü ki ortadoğuyu kana bulayan IŞİD teröristlerini bu ülkenin sınırlarından geçirip besledi. O besledikleriyle bu ülkenin emek, barış, demokrasi mücadelesini yürütenlere yönelik hunharca saldırıları planladı. O dönem konuşmayanlar, bu katliama adım adım zemin hazırlayıp o katillerin bu meydana gelmesine neden olanlar sadece bugün tutuklu veya firari olan sanıklar değildir. Bu katliamın siyasi sorumluları yargılanıncaya kadar burada olmaya devam edeceğiz.”
Yapılan konuşmaların ardından katliamda hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.