Erdoğan’ın ‘PKK’lılar 15 çocuk yapıyor’ sözlerine tepki

0
280

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın beş tane, 10 tane, 15 tane var” sözlerinin Kürtler hakkında kullandığını vurgulayan siyasetçilerden tepkiler yükseldi. 

Diken’e konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Erdoğan’ın sözleriyle ‘Kürt düşmanlığını itiraf ettiğini’ söyledi. Temel’e göre, Erdoğan’ın sözleri Kürtlerin ‘varlık haline saldırı’ anlamı taşıyor: “Erdoğan’ın bu açıklamaları tam bir ırkçılığa tekabül ediyor. Kafatasçı bir düşüncedir. Yürüttüğü Kürt düşmanlığı politikasının itirafıdır. Uzun bir süre ‘Kürt kardeşlerimle sorunum yok’ diyen Erdoğan, Kürt karşıtı politikalarını ‘esas sorunum PKK’dır’ lafıyla gizlemeye çalıştı. Bugünkü törende söylediği sözler aslında Kürt varlığına tahammülsüzlük ve Kürt halkına düşmanca hisler beslediğinin somut göstergesidir.” 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin grup toplantısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Kürtler 10-15 çocuk yapıyorlardı. Şimdi 5-10 çocuğa düştüler” sözlerini de hatırlatarak, “Kürtleri sürekli bir nüfus mühendisliği altında gören kafalar dönüp baksın geriye hangi çöplükteler acaba. Kadınların bedenine, üremesine, çoğalmasına dil uzatma hadsizliğini lanetliyorum” diyerek tepki gösterdi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise Twitter’dan şunları yazdı: “Kadını kuluçka makinesi olarak gören, bir tek cümlede hem kadınlara, hem Kürtlere nefret saçabilen biri yönetiyor bu ülkeyi! Zihninin kirine bak, ettiği laflara bak! Söyleyeni izlemek ayrı, karşısında el pençe divan kuzu kuzu şu lafları dinleyenleri izlemek ayrı utanç verici…” 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Bu ülkenin çocukları Kandil’de doğmadığına göre, kastınız apaçık ortada sayın Erdoğan! İfadeleriniz insan haklarına ve kadın haklarına saygısızlıktır. Bu ülkede doğan her çocuk onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Çocuklar arasında ayrım yapmak ırkçılıktır!” 

Bir tepki de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan geldi. Babacan’ın Twitter hesabındaki tepkisi şöyle oldu: “Gördüğü her kadına kaç çocuk doğurması gerektiğini söylüyor. Dağda 5-10 çocuk doğurmadıklarını biliyor ama milyonlarca Kürt vatandaşımızı teröristlikle itham ediyor. Yazık, utanç verici.” (Diken) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz