Ukrayna, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın bağımsızlığını tanıdı

0
263

Verkhovna Rada (Ukrayna Parlamentosu), Çeçenya’yı Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen bir bölge olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti ve ayrıca “Çeçen halkının soykırımını” kınadı.  

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın Rusya tarafından işgal edildiği yönündeki karar tasarısını 18 Ekim’de oylayan 351 milletvekilinden 287’si kararı onaylarken, 64 milletvekili çekimser kaldı. 

Ukrayna Parlamentosu’nun, Çeçen halkının kendi kaderini tayin etme hakkına dayanarak, Çeçen Halkının Ulusal Kongresi tarafından 25 Kasım 1990’da kabul edilen Çeçenya (Noxçiyçö) Devlet Egemenliği Bildirgesi’ni ve 12 Mart 1992’de SSCB’nin çöküşünden sonra Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın bağımsızlık ilanını dikkate alarak Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen toprak olarak tanıdığı belirtilen karar tasarısına eklenen notta, “Ukrayna Parlamentosu Çeçen halkının bağımsızlık arzusunu destekliyor. Ayrıca soykırım dahil Moskova’nın Çeçen halkına karşı işlediği uluslararası suçları kınıyor” ifadeleri kullanıldı. Milletvekili Aleksey Goncharenko, “Bu konuyu ben gündeme getirdim. Sonunda Çeçenya’nın işgal altındaki bir bölge olduğu konusunu uluslararası düzeyde gündeme getiriyoruz” açıklamasını yaparak, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın egemenliğinin tanınmasını ve “Rusya’nın işgal ettiği ve periyodik olarak soykırımlarını uyguladığı halkların” kurtuluşunu desteklemek konusunda tüm uluslararası kuruluş ve devletlerle çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi. 

Sürgündeki Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev, kararın hem Çeçenler hem de “Kremlin tarafından ezilen tüm halklar” için tarihi bir dönemeç olduğunu belirtti.  

Avrupa’da yaşayan Çeçenler tarafından kurulan Bart-Marşo Hareketi’nin başkanı Süleyman Canbolat, Ukrayna Parlamentosu’nun aldığı kararın Çeçen diasporası için bir zafer olduğu yorumunu yaptı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz