‘Kayseri’de yayın olmaması kabul edilebilir değildi’

0
669
Kayseri Kafkas Derneği Genç Girişim Komisyonu’nun aylık olarak çıkarmaya başladığı XEXES üzerine, komisyondan Selim Sönmez ile çevrimiçi söyleştik.  
Jineps Yayın Kurulu olarak bu güzel girişime sevindiğimizi iletmek ilk cümlemiz olsun. Kolaylık ve başarı diliyoruz. Dayanışmayla diyoruz aynı zamanda.

-Alışık olduğumuz “Başlarken” gibi çıkış gerekçesi açıklayan bir yazı yoktu ilk sayıda. Neden gereksinim duyuldu böyle bir yayına, amaç ve hedef nedir? Yayın yaşamı nasıl başladı, neler konuşuldu, nasıl karar alındı? Yani kuluçka dönemini anlatır mısınız? Adı neden XEXES? 

-Yayın faaliyetlerinin günümüzde çok önemli olması ve Kayseri gibi Çerkes (Adige) nüfusunun bol olduğu bir şehirde bu faaliyetin eksik olmasının kabul edilebilir olmadığı konusunda hemfikirdik. 2022 döneminde yeni oluşturduğumuz Girişim Komisyonumuzun üyeleriyle düzenli yaptığımız toplantılarımızın içerisinde bir yayın fikri dolaşmaya başladı ve bu fikrin kuluçka süresi de çok fazla sürmeden tasarımı, içeriği, basım maliyetleri üzerine çalışmaya başladık. Çalışmalarımızda, ekibimiz içinde yakaladığımız uyumla da hızlı bir şekilde ilk sayımızı çıkarma imkânı yakaladık.  

Gazetemizin adı konusunda farklı görüşler olsa da sonuçta Xexes olarak kullanma kararı aldık. Direkt olarak hedef kitlemiz olan diasporaya kendi dilimiz Çerkesçede kendi ismiyle hitap etmek istedik. 

  

-Yayın dernek adına mı çıkacak, dernek üyelerinin emek verdiği bağımsız bir yayın mı?  

-Derneğimiz bünyesi altında, Kayseri Kafkas Derneği Genç Girişim Komisyonu’nun emek verdiği bir yayındır. 

  

-Mutfağı anlatır mısınız? İçeriğe gireceklerin belirlenmesi, kaynaklar, haber hazırlayanlar… İmzasız yazılar ve haberler var örneğin, kolektif çalışma olmalı. Sayfaların dizilmesi ve sonuç… 

-Mutfağımız herkesin belirli bir görevle bir köşeden destek çıktığı şekilde olmayıp, herkesin ortak bir şekilde önerisiyle çalışmaktadır. Her ayın 15. gününden diğer 15. gününe kadar yaptığımız takipleri konuşur, ardından bunları derneğimizde bir masanın etrafında, bilgisayar başında hepimizin görüşleri doğrultusunda düzenleriz. Kaynak ve haber hazırlama konusunda ilk sayımızda Çerkesya Gençliği, Çerkesya Hareketi, Ghuaze gibi dijitalde gayret sarf eden yayın ve gruplardan kaynak aldık ve her zaman da doğru ve değerli bilgiyi toplumumuza ulaştırma konusunda bu yönteme devam edeceğiz. 

  

-Sadece Kayseri ve anavatanla sınırlı kalmayacağı anlaşılıyor, Çerkeslerin yaşadığı ve dernek örgütlülüğü olan yerleşimler de kapsama alanında. Haber-bilgi akışı anlamında bir mesaj olur mu okurlara… 

-Çerkesliğin sadece Kayseri ve anavatanla sınırlı kalmamasından dolayı Xexes de tamamen Çerkeslik neredeyse oraya açıktır ve yapılan her türlü etkinliğe toplumumuzda haber akışının taze kalması adına yer verecektir. Xexes okuyucusu bu ay bizim insanımız nerede, hangi konuda ne yapmış biliyor durumda olacaktır. 

  

-Güncel, Kültür-Sanat, Dil, Tarih, Spor… İlk sayının içerik özeti. Her sayı için geçerli mi, her sayıda değişebilir mi? 

-Bunlar bizim toplantılarımız neticesinde çıkan anabaşlıklarımızdır ancak her zaman dinamik bir yapıya sahip olduğumuzu belirterek daha etkili, topluma bir başlıkla aktarmamız gereken bir konu olduğunda bu değişime de açık olacaktır. Şu anlık bu başlıklarla okuyucularına haberleri sunmaya devam edecektir. 

  

-16 sayfa ve dijital. Böyle mi devam eder? Periyodu?  

-Sayfa sayısı için bir alt veya üst limit kendimize belirlemeden dijital ve fiziksel olarak her ayın 15. gününde yayında olacaktır. 

  

-Dağıtımı? Abonelik? Hani baskı olsa ilk sayı tirajı nedir olurdu sorumuz, onun yerine kaç kişiye ulaştırıldı olsun sorum? 

-Baskımız var zaten ve ilk sayımızın tirajı 1.000 adet oldu, ayrıca dijital olarak da yayına verdiğimiz ilk ay 918 kişiye ulaştı. 

  

-Yayın kurulu var mıdır? Bu anlamda işleyiş? 

-Diğer soruda da belirttiğim gibi bir yayın kurulumuz yoktur. Komisyonumuz üyesi herkes, en iyisini çıkartma yolunda emek göstermektedir. 

  

-Finansman tarafı? Reklamı görünce arka sayfada sevindim, devamı gelir mi? Çok reklam olsun, sayfa sayısı artsın… 

-Reklam konusunda yardımsever soydaşlarımız daha yayına çıkmadan fikrimizi paylaştığımızda destek vereceklerini belirttiler. İlk sayımızda Kayseri’nin değerli mobilya firmalarından Zeytin Mobilya’nın reklamına yer verdik, umuyoruz ki onların desteği ve bizim gayretimizle nice sayılara imza atacağız.  

  

-Teşekkür ederiz, yolunuz açık olsun. 

Önceki İçerikŞamil Vakfı’nda kahvaltı ve sohbet
Sonraki İçerikHamit Kaplan
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz