Adigey ve Abhazya’da destek hesapları açıldı

0
375

Türkiye ve Suriye’de gerçekleşen depremler, Kafkasya’da günlük hayatta önemli bir yer buldu.  Türkiye’deki ve Suriye’deki Adige ve Abhazların durumlarını merak eden, tanıdıkları ve görüştükleri akrabalarına ulaşamayan birçok kişi, ulaşabildikleri geri dönmüş olan kişileri arayarak durum hakkında bilgi aldı.

Abhazya’da Abhaz Desk’te bir bilgi ve yardımları Türkiye’ye yönlendirme merkezi kurulurken, Adigey’de Adige Xase tarafından Türkiye ve Suriye’ye maddi destek için yardım hesapları açıldı. Suriye’nin genel olarak uluslararası desteklerin dışında kalması, yıllardır süren savaş nedeniyle ülke içindeki kaynakların da az olması sebebiyle tüm Rusya’dan Moskova’daki Suriye Elçiliği’ne ulaştırılmak üzere yardım toplanmasına karar verildi.

Maykop’ta da Krasnodar üzerinden Moskova’ya, oradan da uçakla Suriye’ye gönderilmek üzere giysi ve gıda yardımları toplama çağrısı yapıldı. Organizasyonu gönüllü olarak Saida Panesh koordine etti, ayrıca başta Suriye’den geri dönen gençler olmak üzere Adigey’deki iki üniversitede okuyan öğrenciler gönüllü destek verdiler. 12 ve 13 Şubat’ta belirlenen zaman dilimleri içinde ayni desteklerin Maykop şehir merkezinde bir depoya getirilmesi istendi.

Yardımların toplanmaya başlamasından hemen sonra depoya gittiğimde gıda ve eşyaları iki ayrı depoya koyan gönüllüler, henüz bir saat geçmeden gıdaları koydukları deponun tamamen dolduğunu ve hem gıda hem giysilerin daha büyük olan ikinci depoya konulacağını duyurdular. Bazı kişilerin nelerin az olduğunu sordukları ve birkaç kez geri gelerek yardım getirdikleri görüldü.

Haberlere, Şovgenevsky bölgesinde bir sivil inisiyatif olan Nursan’ın bir toplama alanı açtığı ve 5 araç dolusu gıda ve eşya yardımını Maykop’taki gruba getirdikleri de yansıdı. Yine aynı haberde Adige Xase’nin 15 Şubat itibariyle 700 bin ruble maddi destek topladığı ve büyük işletmelere bir günlük maaşlarını destek olarak aktarması çağrısı yaptıkları, Maykop Camisi’nde ayrıca bir yardım kutusu koyulduğu bildirildi. (https://adygtv.ru/video/detail.php?ID=37347)

Kapıda, gelen araçlara ve destekçilere yol gösterirken ve yardım ederken sohbet ettiğim Suriye’den geri dönmüş Adige gençler savaştan zaten yıkık durumda olan 4 şehirde yaşam alanlarının tamamiyle yıkıldığını, insanların soğuktan donma ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için açlıktan ölme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını, hatta yıkıntılardan kurtarıldıktan sonra bu sebeplerle yaşamını kaybedenler olduğu yönünde haberler aldıklarını dile getirdiler.

Etkinliğin sonunda Maykop’tan 2 TIR’ın Krasnodar’a 5 kez gıda ve eşya götürdüğü belirtilirken, gönüllüler çocuklar ve yetişkinler için sıcak giysiler, montlar, battaniyeler, havlular, bozulmayacak gıda ürünleri (un, şeker, pirinç, makarna, yağ vb.), bebek mamaları ve bebek bezleri, hijyen ürünleri, tıbbi yardımların toplandığını belirttiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz