İşçilere hak arama yasağı getirildi

0
331

Binlerce insanın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremlerin ardından depremden etkilenen 10 ilde emekçiler daha acısını atlatamamışken, patronların talebiyle “kısa çalışma ödeneği” uygulama kararı alındı.

Depremin ardından ilan edilen OHAL bölgelerinde geçerli olacak üzere kısa çalışma ödeneği uygulamasına ilişkin kararname, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnameye göre işten atma yasağının kapsamı sınırlıyken, işçilerin greve çıkması, sendikaların yetki alabilmesi ise OHAL kapsamında mümkün değil.

Depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki patronlar, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, uygunluk tespiti beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

Patronlar bu illerde “Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymamak” ve “İşyerinin kapanması” gerekçesiyle işçiyi işten çıkarabilecek.

Kararnameye göre, deprem bölgesindeki işyerlerinde sendika kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri OHAL süresi boyunca uzatıldı. Kararnamedeki bu madde ise OHAL boyunca toplu sözleşmelerin, yetkilerin ve grev hakkının askıya alındığı anlamına geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz