‘İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız!’

0
435

Kadın Savunma Ağı’nın “Burada olanlar ve artık olamayacaklar için İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız. Yaşamlarımızdan, birbirimizden, haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Hayatlarımızı, haklarımızı savunuyoruz. Yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” çağrısıyla kadınlar, Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya geldi.

“Seçim yarışları kadın düşmanlığı yarışına dönüştü”

21 Mart’ta düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Zahide Bilgin şunları söyledi:

“20 Mart 2021 gecesi, Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye erkek şiddetine karşı, kadınlara ve LGBTİ+’lara güvence sağlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiklerinde; kadınları, LGBTİ+’ları şiddetin ortasında korunmasız bıraktıklarını, erkekleri cezasızlıkla ödüllendireceklerini itiraf ettiler. Erkek-devletin adaletinin, koca koca adliyelerin; kadınları değil, failleri ve sermayeyi koruyan, bizleri şiddete mahkûm bırakan işlevsiz yapılar olduğunu biliyoruz. Bizleri; şiddet, sömürü, istismar dolu ailelere, ihaleleriyle milyonlar kazandıkları çürük evlere, ücretli-ücretsiz güvencesiz işlere hapsederek hayatlarımızı ve emeğimizi sömürüyorlar. İktidarlarını kadınların hayatlarına çökerek yükseltiyorlar. Bu enkazın altında kalmak istemiyoruz!

Burada olanlar ve artık olamayacaklar için İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız!

Afet koordinasyonunu sağlamayan, çadırları satarak bu afeti de ranta çevirmeye çalışan devlet, onlarca insanı bir çadıra sığmaya mahkûm etti. Çadırlarda geniş ailelerle yaşamak zorunda kadınların üstüne yıkılan bakım emeği katbekat arttı. Şiddet gören kadınlar için güvenli sığınma alanları da sağlanmadı. Deprem bölgelerinde kadınların şiddete dair başvurabileceği hiçbir mekanizma yok. Erkek devlet, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığını depremde de artırarak devam ettirdi. Bakım ve ev emeğimizi sömüren, şiddet ve istismar dolu kutsal ailenize hapsolmayacağız!

Seçimler yaklaşırken seçim vaatleri de havalarda uçusuyor. Ama sanmayın ki eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşamın vaatleri veriliyor. Seçim yarışları ve ittifakları kadın düşmanlığı yarışına dönüştü. 6284’ü hedef alanlar bir tarafa toplandı. 6284’ün kaldırılması ittifak koşulu yapılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin adını ağzına almamak ittifak koşulu yapılıyor.

Hayatlarımızdan, mücadelemizden, birbirimizden vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız!

Bizim özgürlüğümüzün yolu sizin kadın düşmanlığıyla yükselttiğiniz erkek iktidarınızı yıkmaktan geçiyor. Çünkü defalarca kocasını şikâyet eden ve kocası tarafından öldürülen Gizem Şen’in, evsiz bıraktığınız, hastanelerden geri gönderdiğiniz Palmiye Deniz’in karşısında siz varsınız! Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığınız depremzedeler marketlere girmesin diye silahlarla, askerlerle halkın karşısındasınız! AFAD’ın ihtiyaç listelerine kadın pedi yazmayacak kadar kadın düşmanısınız!

Kocası öldürmeden, ‘Yaşamak istiyorum’ diye bağıran Emine Bulut’un, sesimi duyan var mı diye diye enkazın içinden bağıran depremzedenin ölümünün sorumlusu sizsiniz!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz