‘Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür’

0
598

Balahan Gürel’in yönettiği, Tuğba Erdem’in başrolde oynadığı “Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür” oyununun prömiyeri 19 Mart’ta Üsküdar Tekel Sahnesi’nde yapıldı.

Tek perdelik oyun, çevresi tarafından ‘normalleştirilmeye’ çalışılarak sürekli kısıtlamalara, psikolojik manipülasyonlara (gaslighting) maruz kalan genç bir kadını merkezine alıyor.


“Sen başını kaldırır gökyüzüne bakarsın. Önce yanına gelirler, baktığın yere bakarlar ama senin gördüğünü göremezlerse yandın. Hemen başını aşağı eğerler çünkü. Sen de sırf bazen korkudan gökyüzüne bakmazsın biri gelip arkandan bakacak diye. Senin gördüklerini orada göremeyecek diye.”

Amerikan erken dönem feminist edebiyatının en önemli yazarlarından Charlotte Perkins Gilman’ın “Sarı Duvar Kâğıdı” hikâyesinden ilhamla yola çıkarak yazılan özgün tiyatro metni “Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür”, farklı olduğu için çevresi tarafından psikolojik zorbalığa maruz kalan ve “normalleştirilmeye” çalışan genç bir kadını merkezine alıyor. Kadın çevresine kendini kanıtlama uğraşı sırasında yeni taşındıkları evdeki duvar kâğıdında beklenmedik bir şey fark eder. Kâğıdın içinde sanki bir kadın vardır…

Farklılık nedir? Uyum sağladığımız şeyler bizi tutsak edebilir mi?

“Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür”, sıkıştığımız düzen ve kalıplardan özgürleşmeye dair bir çağrı niteliğinde!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz