‘Muğla’da 8 köy yok oldu’

0
537

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği, termik santralların kapatılması talebiyle 11 Mart’ta Türkan Saylan Sergi Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya, Akbelen’de kömür ocağına, Deştin’de çimento fabrikasına karşı mücadele eden köylülerin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Ekoloji örgütleri adına konuşan MUÇEP gönüllüsü Candan Süsoy, Muğla’da 1980’lerden itibaren üretime başlayan üç termik santral ve bunlara yakıt sağlamak üzere açılan devasa kömür sahalarının ekolojik ve sosyal tahribata sebep olduğunu belirtti.

Termik santrallara kömür temin etmek için şu ana kadar 8 köyün tamamının, 15 köyün ise büyük bölümünün yok edildiğini aktaran Süsoy, şöyle devam etti: “Ruhsat sahası içinde kalan 37 köy/mahalle yok edilme tehdidi altındadır. Kömür çıkarmak için köylerin taşınması, zeytinliklerin, ormanların ve toprağın yok edilmesiyle çok sayıda insan ve canlının yaşam alanlarından koparılması ve göçe zorlanması hem doğal yaşamı tehdit ediyor hem de bölgede yaşayan insanımızı aidiyetsizlik hissiyle ve derinleşen yoksullukla karşı karşıya bırakıyor.

Diğer taraftan, alım garantisi, kapasite mekanizması gibi teşviklerle kamu bütçesine yılda 200 milyon dolara yakın maliyet getiriyorlar. Termik santrallara verilen bir yıllık teşvik ile zeytine dayalı küçük ölçekli işletmeler kurulabilir ve termik santrallerde ve kömür ocaklarında çalışanlar için istihdam yaratılabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz