Pınarbaşı – Dinamit fabrikası projesi iptal edildi

0
534

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Aşağıbeyçayır ile Eğrisöğüt köyleri arasındaki bölgede ekokırıma davetiye çıkaran patlayıcı fabrikası projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonlandırıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan kararın dayandırıldığı maddeye göre, şirketin başvurusunu geri çekmesi üzerine ÇED süreci sona ermiş oldu.

Eğrisöğüt Köyü’nden Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Harun Özkan, Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Patlayıcı Madde (Kapsüle Duyarlı Emülsiyon, Anfo, Ağır Anfo, Kapsül Üretim ve Montaj) Üretim ve Depolama Tesisi yapmayı planladığı meralık alanı ihaleyle aldığını belirterek hukuki mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.

Avukat Harun Özkan, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada “Köylerimizin kurtulduğunu düşünüyoruz; tabii karşımıza yeni bir proje ile çıkmazlarsa” dedi.

Arazinin söz konusu şirkete ihale ile verildiğini kaydeden Özkan şunları söyledi: “Patlayıcı tesisi süreci durdu ancak ihaleyi 30 yıllığına aldıkları için başka bir tesis yapıyoruz diyebilirler. İhalenin iptali için dava açtık, takip ediyoruz.

Köylerimize yapılması planlanan patlayıcı tesisi ile ilgili ÇED bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Toplantıda köylülerin ve bölge halkının çok ciddi itirazları ortaya konmuştu. Bölgemiz açısından tesisin çok ciddi tehlikeler yaratacağı anlatılmıştı.

Köy içme suyu şebekesine ve orman arazisine 200 metre mesafede. Tesisin bölgeyi zehirleyeceği, atıkların akarsu ve baraja ulaşacağı, patlama ve can güvenliği riski gibi birçok tehlikenin kaçınılmaz olduğu açıktı.

Bu kadar risk barındıran bir tesisin merada orman köyünde yapılmaması gerektiğine inanıyorduk. Neticede ilgili şirket yetkilileri itirazlarımızı, çekincelerimizi de gözeterek taleplerini geri çekmiş. Süreçte her yönden desteğini esirgemeyen, haklı davamızda yanımızda olan ve gücümüze güç katan halkımıza, derneklerimize, sivil toplum kurumlarımıza, siyasi partilerimize, çevre bilinciyle yanımızda olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni; Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köyleri arasında kalan meraya kurulmak istenen patlayıcı fabrikasını TBMM gündemine taşımış ve tesisin atıklarının bölge için hayati öneme sahip olan Zamantı Çayı’nı kirleteceğini belirtmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz