Çevrimiçi Osetçe ve üç dilli sözlük

0
266

Çevrimiçi Osetçe öğrenme imkânı

“Nativa” Çevrimiçi Osetçe Okulu, “Global Alania” telekomünikasyon firmasının işbirliği ile farklı ihtiyaçlara yönelik özel olarak tasarlanmış çevrimiçi dil kursları başlattı. Oset dilinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan programlar, dil öğrenimi konusunda anadilini hiç dil bilmeyenlerden dil becerisini geliştirmek isteyenlere sunulan hizmetlerin yanı sıra geleneksel kültürümüzü tanıtıcı içeriklere de sahip. Kullanıcı dostu olmanın yanı sıra uygun bir seviyede fiyatlandırılan bu farklı paketler hem gruplara hem şahıslara yönelik farklı programlar sunuyor.

Modern ve kanıtlanmış öğretim yöntemleriyle hazırlanan dersler, sunumlar ve ev ödevleri ile video bağlantısı üzerinden çevrimiçi düzenlenmektedir. Farklı saat dilimlerinde, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon ile kullanabilen uygulamayla günlük hayatta iletişim için temel gramer yapılarına ve kelime dağarcığına hâkim olmayı amaçlayan temel bir kurs veriliyor. Üstelik bu dersler hem İronca hem de Digoronca dialektleri için geçerli. İronca için K’ornatı Jinaidæ ve Şalamatı Lidæ’nin “Zuræm İronaw” (Къорнаты Зинаидæ ve Саламаты Лидæ “Дзурæм Иронау”) kitabı, Digoronca için de Tamerlan Kambolov’un “Zoræn Digoronaw” (Тамерлан Камболов, “Дзорæн Дигоронау”) kitabı temel alınmış, eklenen sunumlarla desteklenmiş ve güncellenmiş kursun süresi her bir seviye haftada 2 ders olmak üzere üçer aydan toplamda dokuz aydır.

Yetişkinlere yönelik olan bu kursun yanı sıra bu program için özel olarak tasarlanmış 5 yaş üzeri çocuklar için renkli sunumlarla bezenmiş ayrı kurslar da var. Ayrıca beş derslik mini bir program olan “Osetya Gelenekleri” kursunda bireysel tematik derslerle Oset geleneklerini de tanıyabilirsiniz. Dahası, farklı şehir ve ülkelerden katılımcılarla “Osetçe Konuşma Kulübü” uygulaması da hizmete sunulmuş. Dört kişiye kadar olan, Oset dili öğretmenleri tarafından denetlenen gruplarda konular, daha fazla özgüven için diyaloğa hazırlanabilme şansını vermek amacıyla önceden duyuruluyor ve bir saatlik seanslarda pratik yapma şansı sunuluyor katılımcılara.

Bu okulun özelliği, tüm derslerin sunum materyalleri kullanılarak video konferans yoluyla çevrimiçi yapılmasıdır. Çevrimiçi dil öğreniminin, yabancı dil öğreten birçok okulda şimdiden etkinliği ispatlanmıştır. Nativa okulunda, üstlendiği misyonu desteklemek için ilk adımda, okul öğretmenleri için ücretsiz internet erişimini Global Alania şirketi sağlamış.

Daha önce “Yılın Öğretmeni” seçilmiş KOA Devlet Başkanlığı’nın verdiği “Oset dili öğretiminde verimli faaliyet için” Onur Belgesi sahibi Ceriatı Mædinæ (Джериаты Мæдинæ); RF Yılın Öğretmeni yarışmasının galibi, tüm Rusya anadilleri öğretmenleri yarışmasının galibi Gæcıtı Lyanæ (Гæджиты Лянæ) gibi deneyimli öğretmenlerin yanı sıra birçok genç ve başarılı eğitmeni ve Digor Tiyatrosu’nun oyuncusu Qalabætti Fatimæ (Хъалабегти Фатимæ) gibi değerleri bir araya getiren bu girişime başarılar diliyoruz.

İlgili bağlantılar: https://nativaschool.ru/ ve https://www.instagram.com/nativaschool/

 

Digoronca-Rusça-İngilizce ilk  elektronik sözlük

Üç dilli çevrimiçi sözlüğün oluşturulması için dört programcı ve iki dilbilimci çalıştı. Ekip, projeyi uygulamak için sosyal ağlarda bir bağış kampanyası başlatmışlardı. Projenin yöneticisi Murat Budaev’in bildirdiğine göre, kampanya, beklentilerini aşan bir ilgi gördü ve 2 ay içinde gerekli miktarın tamamı toplandı ve çalışmalarının meyvesi uygulama da kısa süre içinde yayımlandı.

Sözlük 50 binden fazla kelime ve ayrıntılı gramer açıklamalarıyla etkin bir geriye doğru arama sistemi de içeriyor. Budaev’e göre ekip çalışmaları Fedar Takazov ve Yuri Dryaev’in çalışmalarına dayanıyor. Tüm materyaller toplandı, işlendi ve kullanıcı dostu bir uygulamada sözlüğe eklendi. Budaev, sözlüğe dair bilgileri “Sözlükteki tüm kelimeleri kısıtlama olmaksızın arayabilirsiniz. Örneğin ‘kaænun’ fiilini ararsanız, arama motoru size sözlükte bulunan karmaşık fiillerin tüm anlamlarını verecektir ve bunlar toplamda binden fazladır. Bir kelime yanlış yazılsa bile yine de arama motorunda alternatifler görüntülenecektir. Digoronca-İngilizce araması, Digoronca kelimelerin İngilizce ayrıntılı gramer açıklamalarını da sağlar. Digoronca-İngilizce sözlük ilk kez sunulmuş oluyor. Uygulamanın daha da geliştirilmesi gerekiyor. Sözcüklerin kullanım örneklerini araştırabilmek için Digor dil külliyatını sözlüklere entegre etme planları da var. Ayrıca fotoğraf ve resimler için bir çeviri sisteminin oluşturulması gerekiyor. Belirli bir kelimenin tüm biçimlerinin ayrıntılı olarak gösterileceği sözlük girişlerinde ek sekmeler de oluşturulacak. Gelecekte, külliyata dilbilimi ve programlama alanında çok çeşitli uzmanları dahil edeceğiz” diye özetledi.

Uygulama “Digor: Online Dictionary” başlığı altında hem Google Play hem de App Store’dan indirilebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz