‘Emek bizim, gelecek bizim’

0
190

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Türkiye’nin birçok ilinde emekçiler alanlara çıktı

Türkiye’de de 1 Mayıs, bu yıl sendikalarca farklı şehirlerde kitlesel olarak kutlandı.

İstanbul

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, kritik 14 Mayıs seçiminden kısa süre önce büyük coşku ve daha iyi bir ülke umuduyla kutlandı. İstanbul’daki kutlamaların adresi Maltepe Miting Meydanı oldu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) çağrısı ve “Emek bizim, gelecek bizim” sloganıyla gerçekleşen mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “14 Mayıs’ta hep bu kötülük düzeninden birlikte kurtulacağız” dedi. Emekçilerin talebi ise “Bu, Taksim’in yasaklandığı son 1 Mayıs olsun” oldu.

İktidarın 2013 yılından bu yana uyguladığı 1 Mayıs’ta Taksim yasağı bu yılda sürdü. Taksim’e çıkan yollar kapatılırken polis dört bir yanı kuşattı. DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmasına izin verilirken meydana çıkmak isteyen 184 kişi gözaltına alındı. 1 Mayıs’ı takip eden gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldı. Gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı.

Ankara

Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılan miting için Ankara Valiliği ikinci başvuruyu onaylamıştı. Ankara Valiliği, 1 Mayıs mitingi için sendikaların ve meslek odalarının yaptığı başvuruda “mevzuata aykırılıklar” bulunduğunu ileri sürerek yeniden başvuru yapılmasını istemişti.

Söz konusu “mevzuata aykırılıklar”ın sendikaların, TMMOB ve TTB’nin amacının dışında faaliyet göstermesi olarak belirtilmesi tepkilere neden olmuştu. 1 Mayıs, meslek örgütlerinin “Bu böyle sürmez, birlikte başaracağız” sloganıyla kutlandı. Gezi davası tutukluları, kutlamalara mesaj gönderdi. Yoğun güvenlik önlemi alınırken, polis arama noktasına kadar pankartların açılmasına ve slogan atılmasına izin vermedi. Sloganlar eşliğinde yürümek isteyenleri engelleyen polis, “Alanda slogan atarsınız” dedi ve slogansız arama noktasına gidilmesini istedi.

İzmir

İzmir’deki kutlamalar DİSK Ege Bölge Temsilciliği, TÜRK-İŞ, KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda düzenlendi. Üç ayrı merkezde toplanan korteje binlerce İzmirlinin yanı sıra Yeşil Sol Parti milletvekili adayları da katıldı. CHP İzmir il örgütü kortejinde de milletvekilleri, milletvekili adayları ve belediye başkanları yer aldı.

Mitingde kısa bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “On yıllardır emeğin gasp edildiği bir düzen içinde yaşadık, ilk defa bu düzeni değiştirmeye çok yakınız. Çok yakında hakkımızı gasp edenlerin elinden hepsini geri alacağız, halkımıza geri vereceğiz, çok az kaldı” dedi.

Adana

TÜRK-İŞ, 1 Mayıs’ı Adana’da kutladı. Genel Başkan Ergün Atalay, 14 Mayıs’taki seçimlere dikkat çekti. İşçi, işsiz, emekli, küçük esnafın ülkenin yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Atalay, “Tulum giymeyen Meclis’te derdimizi nasıl anlatacak? Biz olmazsak sorunlar çözülmez” dedi

Kahramanmaraş

HAK-İŞ bu yıl Kahramanmaraş’ta kutlama yaptı.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay; 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in kararı doğrultusunda, kardeş sendikalarımızla birlikte bu yıl farklı bir 1 Mayıs yaşayacağız. Emekçilerle, tüm yurttaşlarımızla birlikte dayanışma için asrın felaketinin yaşandığı deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta olacağız. Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen illerde hayatını kaybeden üyelerimizi-vatandaşlarımızı anacağız, depremin sarsıcı etkisinden kurtulmaya çalışan üye ve vatandaşlarımızın yanında olacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz